Acasă Local A Brassói Transilvania Egyetem fennállásának 75. évfordulóját ünnepli

A Brassói Transilvania Egyetem fennállásának 75. évfordulóját ünnepli

0

Október 27-én, pénteken ünnepli fennállásának 75. évfordulóját a Brassói Transilvania Egyetem. Az évforduló ünnepi rendezvénye , délelőtt 10 órai kezdettel lesz megtartva az egyetemi aulában, amelyre az ország neves vendégei és több mint 20 országból, minden kontinensről érkeznek vendégek. Az egyetemi aulában zajló rendezvényen miniszterek, államtitkárok, a helyi és megyei közigazgatás képviselői, az Országos Rektori Tanács tagjai vesznek részt.

Idén lesz 7 és fél évtizede annak, hogy a Brassói Transilvania Egyetem felsőoktatási intézményként megalakult. 1948-ban megalakult a “brassói Erdészeti Intézet”. Majd 1949-ben megalakult a „Gépészeti Intézet”. 7 évvel később a brassói felsőoktatás fejlesztése és megszilárdítása a két intézet összevonásával megkezdődik, így 1956-ban megszületett a „brassói Műszaki Intézet”. 1960-ban megalakult a Pedagógiai Intézet is – Matematika, Fizika, Kémia, Biológia, majd később, 1969-ben a Zene is. 1971-ben a Műszaki Intézet és a Pedagógiai Intézet összevonásával megalakult a brassói Egyetem, mint Brassó egyetlen felsőoktatási intézménye. 1991-ben a brassói Transilvania Egyetem lett (Universitatea Transilvania din Brașov). Az évek során az Egyetem bővítette oktatási területeit és kutatási területeit, jelenleg 18 műszaki és nem műszaki karral rendelkezik. Ez a legnagyobb egyetem az ország központjában, egy átfogó egyetem 98 alapképzési programmal, több mint 80 mesterképzéssel és 22 doktori képzési területtel.
A Brassói Transilvania Egyetem évről évre nőtt, így mára több mint 20.000 hallgatója van, és körülbelül 1.400 alkalmazottja van – oktatói és adminisztratív személyzete.
A világ több mint 80 országának egyetemeivel állunk partnerkapcsolatban. Évente több száz külföldi hallgató érkezik partneregyetemekről egyetemünk programjaira, különösen az angol nyelven lefolytatott programokra. Az utóbbi időben megnőtt az UNITBV-n tanuló külföldi hallgatók száma, idén mintegy 500 fiatal tanul a világ több mint 80 országából.
Az UNITBV egy érett egyetem, amely idővel igazi presztízst épített fel nemzeti és nemzetközi szinten. A 75 év alatt több mint 140. 000 szakembert képeztünk ki, akik hozzáadott értéket hoztak a vállalatok és intézmények számára szerte a világon. Az Egyetem tanulmányi programjai továbbra is nyitottak és elérhetőek a világ minden tájáról érkező fiatalok számára, nemzetiségtől, fajtól és vallástól függetlenül.
Az oktatási kínálat összhangban van a munkaerőpiac szakmai követelményeivel, különös tekintettel a mesterképzésekre és a továbbképzésekre. Az egyetem struktúrájában vannak olyan programok, amelyeket olyan cégekkel együttműködésben alakítottak ki, amelyek hagyományos munkaadói az UNITBV-ben végzettek, és vannak olyan programok is, amelyek előrevetítik a társadalom professzionalizációs igényét új területeken.
Évente ösztöndíjakat ajánlunk mind a jól teljesítő romániai hallgatóknak, mind az egyetem tevékenységében résztvevőknek, mind pedig külföldi hallgatóknak.
A néhány évvel ezelőtti intézkedéseknek köszönhetően az UNITBV nemzetközileg is láthatóbbá vált, jelentős ugrásokat regisztrálva mind az országos metarangsorban, mind több nemzetközi rangsorban.
Az elmúlt években az egyetem struktúrái révén növelte vonzerejét, nemcsak az anyagi bázis és a társadalom igényeihez igazodó oktatási kínálat fejlesztésével, hanem a leendő jövőképnek és annak megértési módjának köszönhetően is nagyon változatos tevékenységekbe kapcsolódott, sport és kulturális-művészeti tevékenységekbe, konferenciák és önkéntes tevékenységekbe.
Az UNITBV egy átfogó, kiegyensúlyozott felépítésű egyetem, amely az idők során igazi presztízst épített ki országos és nemzetközi szinten, és a modernitás, a stabilitás és a dinamizmus a koordináták, amelyek jelenleg meghatározzák az Egyetemet.

Articolul precedentBrașov! Directori numiți pe viață, chiar dacă ajung pe funcții politic și au un management dezastruos
Articolul următorCărările regale ale Transilvaniei
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.