Acasă National Politicienii UDMR susțin doar teroriștii condamnați de justiția română

Politicienii UDMR susțin doar teroriștii condamnați de justiția română

0

În urmă cu circa o săptămână, Biroul Naţional de Investigaţii al Poliţiei Ungare a comunicat faptul că a reţinut în Ungaria un bărbat cu dublă cetățenie, ungară și română, căutat pentru infracţiuni de terorism, aflat pe lista celor mai căutate 50 de persoane ale poliţiei din țara vecină.

István Sz. E., în vârstă de 41 de ani, originar din județul Mureș, a fost condamnat, în luna martie a acestui an de către Tribunalul din Budapesta la 15 ani de închisoare pentru comiterea unui act de terorism. Acesta a fost membru al unei mişcări radicale naţionale ungare care purta numele de ”Hunnia”, de care se asociază o serie de infracţiuni violente comise în perioada 2007-2008. Odată cu el, în 16 martie a.c., Tribunalul din Budapesta, a mai condamnat la pedepse între un an și 17 ani de închisoare, alți 16 membri, fără  posibilitatea de eliberare condiționată având în vedere că infracțiunile de care au fost acuzați au fost comise în cadrul unei organizații criminale.Cea mai mare pedeapsă a fost primită de liderul grupării, György Budaházy.

György Budaházy a înființat ”Hunnia” în 2006, împreună cu Laszlo Toroczkai, principalele lor obiective fiind refacerea Ungariei în granițele de dinaintea Tratatului de la Trianon din 1920. György Budaházy a pregătit și incitat membrii ”Hunnia” la atacuri cu cocktailuri Molotov împotriva unor comunități, respectiv asupra imobilelor unor politicieni, până în 2009 când a fost arestat.

În România, politicienii UDMR și din Ungaria își fac poze alături de ucenicii teroristului Budahazy

 

În România, György Budaházy și Laszlo Toroczkai au avut o relație strânsă cu István Beke și Zoltan Szőcs, de asemenea condamnați (în 2018) de Înalta Curte de Casație și Justiție la câte cinci ani de închisoare cu executare, sub acuzaţia de terorism şi instigare la terorism.

Istvan Beke și Zoltan Szocs, membri ai Mișcării de Tineret 64 de Comitate  (HVIM) – înființată de Laszlo Toroczkai, au fost acuzați de DIICOT că ar fi plănuit să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la parada care a avut loc în piața centrală din Târgu Secuiesc, de 1 Decembrie 2015, de Ziua Națională a României.

Cu toate că Istvan Beke și Zoltan Szocs au făcut obiectul unui proces îndelungat și acuzațiile ce le-au fost aduse au fost verificate de mai multe instanțe, unii politicieni maghiari, printre cei mai vocali fiind deputatul UDMR Jozsef Kulcsar Terza, încearcă să acrediteze ideea că acțiunile celor doi au fost doar o glumă, în timp ce autoritățile judiciare românești i-ar fi condamnat  pe nedrept.

În acțiunile propagandistice furibunde a căror miză este demonstrarea faptului că maghiarii sau secuiii nu pot fi teroriști (deși nimeni dinspre partea românească nu a lansat astfel de generalizări) s-au angrenat și oficiali de la Budapesta care au preluat de bune argumentele prezentate de cei doi, făcând abstracție de întregul background, respectiv de faptul că Istvan Beke și Zoltan Szocs erau doi tineri teribiliști dornici să se afirme într-un mediu dominat de propaganda anti-Trianon și aflați sub influența directă a lui György Budaházy și Laszlo Toroczkai.

Chiar în 20 mai a.c., reprezentanții Asociației Civice Pál Vasvári și Consiliului pentru Demnitate Umană cu sediul la Budapesta au acordat un premiu lui Istvan Beke și Zoltan Szocs, aceștia fiind numiți ”adevărați eroi care au luptat pentru autonomia Ținutului Secuiesc și care au fost condamnați la 5 ani de închisoare din motive politice„. Festivitatea din 20 mai de la Târgu Secuiesc a fost girată de senatorul Laszlo Odon Fejer și deputatul Jozsef Kulcsar Terza, ambii reprezentanți ai UDMR, partid aflat în coaliția de guvernare.

Istvan Beke și Zoltan Szocs au lansat în 3 iunie a.c. (cu o zi înainte de ”comemorarea” Trianon-ului) un videoclip pe Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=QCKEuLaz2BY) în care își arătau întreaga susținere și compasiune față de György Budaházy, numindu-l un erou al maghiarilor. Filmarea a fost preluată de mai multe site-uri de știri în limba maghiară din România și Ungaria.

De ce, în 3 iunie, nu au ieșit Laszlo Odon Fejer și Jozsef Kulcsar Terza să se dezică de Istvan Beke și Zoltan Szocs? Susțin, tacit, cei doi politicieni, actele cu violență împotriva unor comunități și unor politicieni?

Istvan Beke și Zoltan Szocs, care s-au ținut de glume proaste, sunt considerați eroi doar pentru că se adunau la o bere și discutau despre autonomia Ținutului Secuiesc; prin prisma acțiunilor politicienilor maghiari sau din Ungaria, se pare că orice pedofil sau hoț care scrie pe Facebook despre autonomia secuilor poate fi considerat erou.

Ca observator al acestei campanii de ”albire” a celor doi condamnați români la fapte de terorism este normal să te întrebi de ce nu au reacționat Laszlo Odon Fejer și Jozsef Kulcsar Terza și la arestarea compatriotului arestat de forțele de poliție din Ungaria. Și el era cetățean român de naționalitate maghiară, și el a fost condamnat de terorism. De ce nu se dezic politicienii UDMR de acțiunile extremiste, xenofobe? De declarațiile rasiste ale premierului Ungariei făcute la Tușnad Băi acum două săptămâni nu se dezic pentru că primesc milioane de euro în fiecare an de la el, dar care-i interesul ascuns din spatele sprijinului arătat unor cetățeni acuzați de terorism? Să înțeleg că sunt plătiți de Budapesta și pentru a face eroi din doi condamnați la închisoare pentru fapte îndreptate împotriva concetățenilor lor?

Sursă foto: blogs.kent.ac.uk

Articolul precedentSecetă pe fluviul Rin: ”Mai avem rămași doar 30 de cm de apă”
Articolul următorBuget de 500 milioane euro pentru granturi destinate eficienței energetice a întreprinderilor