Acasă Actualitate Noua țeapă din online care promite „câștiguri garantate”

Noua țeapă din online care promite „câștiguri garantate”

0

Poliția avertizează populația asupra unui nou tip de fraudă online prin care clienții sunt manipulați de către diferite persoane să furnizeze datele bancare, cu promisiunea falsă de a obține câștiguri din investiții financiare.

Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare (rețele de socializare,  reclame sau chiar prin intermediul apelurilor telefonice/sms/mailuri) de către persoane care pretind că sunt reprezentanții unor companii de investiții/platforme de investiții și pot ”înmulți” sumele de bani în timp scurt!

Prin așa numitele ”oferte de nerefuzat” sau ”câștiguri de nerefuzat”, fraudele online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există. De cele mai multe ori, se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le crește credibilitatea.

Atacatorii se prezintă la telefon ca ”experți” dornici să împărtășească cu potențiala victimă ”secretele” investițiilor de succes, sau ca ”reprezentanți” ai unei firme cu notorietate, care pretind că dețin autorizații legale de funcționare și care promit câștiguri fabuloase. Scopul lor este de a  convinge interlocutorul să efectueze plăți cu cardul sau viramente în scopul de a investi. De cele mai multe ori solicitările inițiale sunt pentru sume mici, în scop de test.

Conving victima să descare pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicații de control la distanță (ex. Anydesk, TeamViewer), motivând că  o îndrumă să efectueze tranzacția mai facil și că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei!

FALS! Scopul lor este de a cunoaște datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicațiile de banking pentru a putea ulterior să le acceseze și să sustragă sumele de bani existente!

Pentru a fi feriți de acest tip de înșelăciune Poliția Brașov vă recomandă:

  • ignorați e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele de socializare prin care vă sunt garantate câștiguri ușoare;
  • închideți fără ezitare apelurile care vă informează despre ”oferte de creditare de nerefuzat”, ”investiții cu profituri garantate”;
  • nu transmiteți datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul rețelelor de socializare, e-mail, etc.;
  • nu completați datele cardului și nici credențialele aplicației de internet banking pe paginile (link-urile) primite de la așa zișii brokeri de investiții;
  • nu instalați aplicații care oferă acces la distanță, la cererea persoanelor care vă abordează, pe dispozițivele utilizate. Nu oferiți acces la dispozitivele dvs (remote/screensharing)!
  • verificați datele companiei pe care pretinde că o reprezintă, folosind datele de contact de pe paginile oficiale.

Dacă sunteți victima unei astfel de fraude online:

  • nu mai efectuați nicio plată indiferent de motivul invocat de atacator;
  • dacă ați oferit datele cardului schimbați codul de utilizator și parola;
  • contactați imediat banca emitentă;
  • nu ștergeți nicio conversație, mesaj sau orice alt mijloc care poate constitui probă  și contactați de urgență Poliția!

 

Articolul precedentDino Tabăra Râșnov te invită la aventură!
Articolul următorȘtiințele inginerești atrag cei mai mulți studenți la Unversitatea Transilvania din Brașov