Acasă Actualitate Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Brașov și la plățile...

Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Brașov și la plățile făcute pentru serviciile juridice

0

Au încheiat contracte de consultanță juridică cu case de avocaturi, dar în instanță Primăria era reprezentată de proprii angajați!

Primarul Brașovului, cel în care mii de brașoveni și-au pus speranțele în 2020, nu a demonstrat nimic în administrația publică! A reușit într-un timp scurt să facă gafă după gafă. Partea proastă este că lasă ”găuri” la bugetul local, adică în banii brașovenilor.

Dacă ieri v-am prezentat învârtelile ilegale de la Clubul Sportiv Club Fotbal Brașov-Steagul Renaște, astăzi vom detalia despre modul în care primarul Allen Coliban a spart banii brașovenilor pe avocați.

Curtea de Conturi susține într-un raport că au descoperit deficiențe cu privire la achiziționarea de servicii de asistență și consultanță juridică fără a exista litigii pe care să le reprezinte. 

În data de 31.12.2021, Primăria Brașov a înregistrat la art.20.25 ”Cheltuieli judiciare și extrajudiciare derivate din acțiuni în reprezentarea intereselor statului potrivit dispozițiilor legale”, plăți în valoare de 514.757 lei. În vederea verificării au fost selectate un număr de 5 angajamente legale de reprezentare în instanță încheiate de Primăria Brașov în anul 2021 pentru care s-au efectuat plăți de 255.881 lei.

Din examinarea documentelor justificative care au stat la baza încheierii angajamentelor legale menționate mai sus, Curtea de Conturi a constatat că în unele cazuri, angajarea cheltuielilor cu reprezentarea în instanță a UATM Brașov, s-a efectuat cu nerespectarea prevederilor legale, respectiv nu se face dovada situațiilor bine justificată.

S-au plătit avocați, dar reprezentarea în instanță a fost realizată de Primăria Brașov

Mai precis, din examinarea ”Listei litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată la data de 13.05-2022”, întocmită de entitate și pusă la dispoziția echipei de audit a rezultat faptul că, nu se regăsesc litigii pentru care reprezentarea în instanță să fie realizată de una dintre casele de avocatură. Mai mult, din examinarea listei litigiilor a rezultat faptul că, în unele dosare reprezentarea a fost realizată de către personalul entității, cum ar fi Dosar nr. 242/62/2020 având ca obiect  Anulare AC 709/2019 și Dosar nr. 2185/62/2021 având ca obiect obligare emitere AC imobil str. Cetinii. Valoarea contractului este de 673.426 lei plus TVA, echivalent a 1534 ore de lucru.

Cauza acestei abateri o reprezintă nerespectarea prevederilor legale privind angajarea cheltuielilor din bugetul local și nerealizarea unei bune gestiuni a fondurilor publice.

Banii brașovenilor cheltuiți iresponsabil de primăria condusă de primarul Allen Coliban

Consecințele economico-financiare ale abaterii de la legalitate și regularitate constau în indisponibilizarea nejustificată de credite bugetare și utilizarea ineficientă a fondurilor publice din bugetul local. Cap de listă al persoanelor cu atribuții în domeniul unde s-au constat neregulile este Allen Coliban.

Echipa de audit nu își însușește argumentele aduse de cei vizați de nerespectarea legii. Modalitatea de angajare a cheltuielilor cu servicii juridice prin semnarea de angajamente legale care nu sunt justificate în existența unor litigii pe rolul instanțelor de judecată și astfel nu există certitudinea că respectivele cheltuieli vor fi realizate până la finalizarea exercițiului financiar , au condus la indisponibilizarea nejustificată de credite  bugetare în valoare de 953.604 lei, fapt ce arată o utilizare ineficientă a fondurilor publice ale bugetului local.

 

 

 

Articolul precedentSebastian Rusu: ”Primarul își asumă proiecte pe care nu le-a realizat”
Articolul următorDe câți ani are nevoie primarul Coliban să prezinte AUDITUL promis brașovenilor în primele zile de mandat
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.