Acasă Social Mai este nevoie de un aviz de la mediu pentru închiderea rampei...

Mai este nevoie de un aviz de la mediu pentru închiderea rampei de deșeuri industriale Timiș – Triaj

0

Administrația locală din Brașov se mișcă cu viteza melcului în ce privește închiderea gropii de gunoi de la Timiș-Triaj.

La sfârșitul lunii iulie va avea loc Dezbaterea publică a Raportului privind impactul asupra mediului. Termenul asumat de municipalitate pentru închiderea rampei este 31 decembrie 2023 –

 Municipalitatea va organiza în data de 28 iulie, începând cu ora 16.30, la CATTIA, dezbaterea publică a Raportului privind impactul asupra mediului pentru închiderea definitivă a depozitului de deșeuri nepericuloase Timiș Triaj și înființare spațiu verde pentru zonă de agrement. Până atunci, cei interesați pot transmite în scris comentarii/opinii/observații privind acest document la sediul APM Brașov, str. Politehnicii nr. 3 sau electronic la adresa de e-mail: office@apmbv.anpm.ro. În urma dezbaterii publice, APM Brașov poate emite acordul de mediu.

Depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj a început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940 și a fost utilizat pentru depozitarea deșeurilor industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.). Activitatea de depozitare a încetat practic în anul 1992.

Suprafața ocupată efectiv cu deșeuri industriale nepericuloase măsoară cca.                 148.000 mp. Volumul de deșeuri depozitate este de cca. 2.219.000 m.c., înălțimea actuală a coloanei de deșeuri fiind de  maximum 40 m.

De-a lungul timpului, în acest depozit, s-au depozitat deșeuri industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.), precum și deșeuri metalice și nemetalice (care în mare parte au fost recuperate de Energo Tech, în perioada 2002-2012). În partea de sud a amplasamentului pe o suprafață de cca. 25.500 mp este depozitat pământ, adus cel mai probabil de operator după sistarea definitivă a depozitării în scopul utilizării lui ca strat de acoperire.

În prezent pe depozitul, care a fost acoperit cu un strat de pământ cu grosimea de cca. 15 cm, s-a instalat vegetație spontană inclusiv arbori de talie mică. Taluzurile, care au înclinare de 1:1,5 – 1:2, sunt stabile ca efect al instalării vegetației dar și datorită caracteristicilor geotehnice ale materialului depozitat. Nu s-au înregistrat tasări diferențiate pe suprafața depozitului, ceea ce indică stabilizarea corpului depozitului.

Din punct de vedere al regimului economic, folosința actuală a terenului este curți construcții, iar destinația stabilită prin PUG Brașov este: subzona pădurilor și plantațiilor de protecție sanitară (parțial V8) și subzona spațiilor verzi pentru protecția cursurilor de apă (parțial V4).

Având în vedere că închiderea rampei presupune o serie de lucrări care necesită foarte mult timp și niște costuri foarte mari – de exemplu relocarea unui volum important de deșeuri (cca. 850.000 mc), care ar trebui transportate la rampa ecologică de la Fineco,  municipalitatea a luat decizia de a închide această rampă printr-o procedură simplificată, la baza căreia stă un bilanț de mediu conform căruia, în prezent, depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj nu afectează calitatea factorilor de mediu, deșeurile depozitate având caracteristici/ levigabilitate similară deșeurilor inerte.

În aceste condiții durata estimată a lucrărilor este de 12 luni, la care se adaugă proiectarea.

Lucrări propuse pentru închiderea definitivă a acestui depozit:

– relocarea deșeurilor în corpul depozitului: aprox. 700.000 mc;

– terasamente (retaluzare deșeuri) + berma la 10 m: aprox. 101.000 mc;

– strat de acoperire cu pământ ușor coeziv (minim 0,50 m) și pământ vegetal (min. 0,15m), inclusiv protecție antierozională – aprox. 108.000 mp;

– canale înierbate pentru colectarea apelor pluviale – aprox. 4.800 ml;

– bazin retenție apă pluvială – 1 bucată de 600 m.c.;

– drumuri acces/tehnologice, inclusiv berme – aprox. 4.800 ml;

– împrejmuire – aprox. 1.535 ml;

– structuri de sprijin din gabioane – aprox. 1.500 mc;

– foraje de monitorizare calitate și nivel apă freatică – 3 bucăți/ 95 m;

– reperi monitorizare tasări – 42 bucăți și borne monitorizare tasări – 5 bucăți;

– lucrări de recultivare a suprafeței depozitului – aprox. 106.500 mp;

– plantație de protecție – aprox. 82.300 mp.

În cazul amenajării spațiului verde se vor folosi ierburi perene, se vor însămânța taluzurile și calota. În cazul arbuștilor, se recomandă plantarea de arbuști (de exemplu ienupăr sau alți arbuști care să îndeplinească cerința de protecție antierozională și să aibă și rol peisagistic) cu densitatea de minim 1 buc/ 5 mp. În acest sens sunt de preferat specii verzi tot timpul anului și care să fie rezistente la secetă.

Vă reamintim că în ședința din luna aprilie, Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici. Conform studiului de fezabilitate, valoarea lucrărilor de închidere a acestei rampe este de aproape 31 de milioane de lei, TVA inclus (30.833.638,00 lei inclusiv TVA).

Articolul precedentCe spune RATBV despre autobuzul care a luat foc
Articolul următorȘcoala Gimnazială nr.5, fruntașa județului Brașov! La ce licee vor continua elevii
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.