Acasă National Guvernul PSD-PNL a dus datoria publică la nivelul-record de 52,4% din PIB....

Guvernul PSD-PNL a dus datoria publică la nivelul-record de 52,4% din PIB. Statul se împrumută pentru pensii și salarii, toate reformele sunt stopate

0

Datoria publică a României a ajuns la 841,292 miliarde lei în februarie 2024, depășind 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit Economedia. Este cel mai înalt nivel al datoriei publice, atins pe fondul împrumuturilor făcute de Ministerul Finanțelor în primele luni ale anului în contul nevoii de finanțare pentru întregul an. Creșterea accelerată a datoriei publice în guvernul de coaliție condus de PSD vine pe fondul criticilor anterioare ale premierului Marcel Ciolacu pentru guvernele de dreapta, potrivit economedia.ro.

În toamna anului 2023, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș recunoșteau o gaură de 20 de miliarde de lei la buget și anunțat măsuri de austeritate atât pentru mediul privat, cât și pentru bugetari. La acel moment, Ciolacu (PSD) și Boloș (PNL) anunțau că, pe lângă taxele și impozitele noi impuse firmelor, și bugetarii vor fi părtași la strângerea curelei prin reorganizarea instituțiilor publice.

Acum însă, guvernul PSD-PNL a decis să amâne pentru șase luni reorganizarea instituțiilor publice. Astfel, reorganizarea instituţiilor publice a fost amânată până la data de 30 iunie 2024.

Una dintre puținele măsuri de austeritate pentru bugetari e prevederea că bugetarii nu vor primi bani în 2024 pentru orele suplimentare, ci zile libere. Există însă și excepții: categoriile de ”speciali” (polițiști, jandarmi, militari, angajații serviciilor secrete) care vor primi bani pentru munca suplimentară, potrivit OUG 115/2023.