Acasă Actualitate Ce a transmis Engie cu privire la facturile la gaze neemise până...

Ce a transmis Engie cu privire la facturile la gaze neemise până acum

0

Încă de la începutul lunii ianuarie, site-urile furnizorilor de energie și electricitate de la ENGIE și Electrica sunt nefuncționale, iar cei care vor să verifice ce facturi au de plătit sau de transmis indexul, au de așteptat până la finalul lunii.

Deoarece au existat numeroase stipulații cu privire la faptul că românii ar urma să fie bombardați cu facturi uriașe care vor veni una după alta, într-un timp scurt, Engie a oferit răspunsunsuri pentru următoarele întrebări, care au circulat în ultima perioadă:

1. Când vor fi emise facturile lunii ianuarie?

Emiterea facturilor aferente lunii ianuarie va fi reluată după data de 22 ianuarie 2024. Aceasta se va desfășura etapizat, în decursul mai multor zile, până la facturarea tuturor clienților. Facturile se vor emite cu dată curentă pentru toți clienții.

2. Se va decala termenul scadent al facturilor emise cu această întârziere?

Termenele de plată se vor decala în funcție de data de emitere a facturii. Ele vor decurge din momentul în care facturile vor fi emise și se calculează astfel: dată emitere + număr zile conform termen de plată agreat în contract. De exemplu, pentru o factură emisă pe 25 ianuarie, termenul de plata agreat în contract se va scurge din 25 ianuarie.

3. Cantitățile vor fi cumulate cu luna februarie sau vor fi emise facturi separate?

Cantitățile de gaze naturale/energie electrică nu vor fi cumulate, se vor emite facturi distincte pentru fiecare lună/perioadă de facturare, conform datelor de consum primite de la operatorul sistemului de distribuție.

4. În baza cărui consum vor fi emise facturile? Consum estimat sau consum citit?

Nu se schimbă modalitatea de facturare obișnuită. Factura se va emite în baza indexului citit/autocitit/estimat, conform Regulamentelor de furnizare (luand in considerare precizarile de la categoria “Preluare index”). Clienţii care nu au planificată perioada de autocitire/transmitere index în intervalul 12 – 22 ianuarie 2024, nu sunt afectați.

5. Când va fi emisă factura de gaze naturale pentru consumul aferent lunii decembrie?

Până în data de 12 ianuarie 2024 se vor emite facturi pentru consum aferent lunii decembrie 2023, în baza informațiilor primite în acest interval, de la operatorii sistemelor de distribuție gaze naturale.

6. Emiterea facturilor de după perioada de indisponibilitate se va face după procesarea plăților sau independent de acestea?

Emiterea facturilor se va face după procesarea plăților și actualizarea soldurilor. În cazul în care vor apărea erori sau întârzieri la înregistrarea lor, acestea se vor corecta/înregistra ulterior, reflectându-se în soldul următoarelor facturi.

7. Se vor percepe penalități pentru plățile nerecepționate?

Toate plățile efectuate în intervalul de indisponibilitate vor fi procesate. Începand cu data de 22 ianuarie, plățile vor fi încărcate în sistemele ENGIE, cu data la care au fost efectuate. În cazul în care plata s-a realizat în termenul scadent precizat în factură, nu se vor percepe penalități.

 

1. Cum pot obține factura pentru a plăti la termen, dacă nu am recepționat-o prin poștă?

Poţi obţine/accesa factura pe unul din canalele specifice de informare, până în data de 12 ianuarie 2024 respectiv, după data de 22 ianuarie 2024.

2. Se pot face plăți în perioada de 1 – 22 ianuarie? Unde pot face plata?

Da, se pot face plăți în perioada 1 – 22 ianuarie.

În perioada 1 – 12 ianuarie 2024, plata facturilor poate fi efectuată pe toate canalele menționate pe factură, la toți partenerii bancari/non-bancari.

În perioada 13 – 22 ianuarie 2024, plata facturilor se poate efectua pe toate canalele de plată enumerate în factură, cu excepția plăților efectuate prin aplicația MyENGIE sau prin website engie.ro.

3. Când vor fi vizibile în contul de client și în MyENGIE, plățile efectuate în perioada 1-22 ianuarie 2024?

Plățile vor fi vizibile în sistemele ENGIE, în contul de client și în aplicație, treptat, după data de 22 ianuarie 2024. Încărcarea tuturor plăților în sistemele ENGIE va dura câteva zile.

4. Când vor fi disponibile ajutoarele pentru încălzire și suplimentul pentru energia utilizată în gospodărie, aferente lunii decembrie?

Ajutoarele lunii decembrie nu sunt afectate, se vor regăsi pe factura lunii decembrie.

 

Site-urile Electrica și ENGIE, în continuare nefuncționale. Vor fi românii bombardați cu facturi uriașe, una după alta într-un timp scurt??