Acasă National Cadrul legal pentru extinderea învățământului profesional DUAL la nivel universitar

Cadrul legal pentru extinderea învățământului profesional DUAL la nivel universitar

0

Printre actele normative aprobate de Guvernul României în ședința de miercuri s-a numărat și ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011.

Actul normativ creează cadrul legislativ necesar pentru extinderea învățământului profesional dual la nivel universitar.

Astfel, instituţiile de învăţământ superior acreditate vor putea organiza, împreună cu operatori economici, învățământ superior dual, formă de învățământ în care responsabilitățile cu privire la desfășurarea activităților de învățare, predare și evaluare sunt partajate între instituția de învățământ superior acreditată și operatori economici. Instituția de învățământ superior organizează și desfășoară activități de învățare, predare și evaluare, iar operatorii economici organizează activități de învățare prin muncă și participă la evaluare.

Totodată, instituțiile de învăţământ superior vor putea înfiinţa, singure sau prin asociere, societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, unităţi de învăţământ preuniversitar, consorții pentru învățământ dual, cu aprobarea senatului universitar, conform prevederilor legale. Condiţia ca acestea să se înfiinţeze este aceea ca ele să contribuie la creşterea performanţelor instituţiei.

Operatorii economici vor acorda burse, cel puţin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învățământul universitar, precum şi din alte fonduri, pentru învățarea în condiții de calitate și vor beneficia de facilități la plata impozitelor, taxelor şi contribuțiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale, după cum urmează:

a) valoarea cumulată a burselor plătite de către operatorii economici studenților înmatriculați la forma de învățământ superior dual se deduce din impozitul pe profit al acestora;

b) valoarea cumulată a investițiilor dedicate activităților de învățare prin muncă se deduce din impozitul pe profit al operatorilor economici;

c) personalul desemnat de către operatorul economic pentru îndrumarea directă a  învățării prin muncă beneficiază de scutire a plății impozitului pe venitul din salarii.

De asemenea, în vederea realizării unui sistem unitar, incluziv și de calitate pentru educația timpurie și îmbunătățirii procentului de acces al copiilor de la naștere la 6 ani la serviciile de educație timpurie, ordonanța prevede înființarea de către autoritățile publice locale, organizațiile nonguvernamentale, instituțiile de cult și operatorii economici de servicii complementare de educație stimpurie de tip ludotecă, centru de joacă sau centru multifuncțional în localitățile izolate sau dezavantajate unde nu există locuri suficiente în creșe sau grădinițe.

Articolul precedentPreşcolarii şi elevii din judeţul Braşov vor primi cornul și laptele. Cei din Municipiul Brașov sunt ”țepuiți” în continuare pentru al doilea an de către administrația Coliban
Articolul următorEchipajul brașovean, Ionuț Zăbavă – Andrei Toderaș, va lua startul în European Rally Trophy (E.R.T.)
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.