Acasă Primar de Brașov Brasov, campion la pierderea fondurilor europene chiar daca liderii administrației locale susțin...

Brasov, campion la pierderea fondurilor europene chiar daca liderii administrației locale susțin altceva

0

Conform proiectului de buget, prezentat public astăzi de primarul Allen Coliban, doar în acest an, municipalitatea derulează proiecte cu finanțare nerambursabilă în valoare de 900 de milioane de lei. Brașovul își păstrează trendul crescător în ceea ce privește bugetul total și alocările pentru secțiunea de investiții

Primarul Allen Coliban a prezentat, astăzi, 5 februarie, proiectul de buget pentru anul 2024, proiect care se află în dezbatere publică până în data de 9 februarie. Anul acesta, Brașovul are un buget record de aproape 1,9 miliarde de lei, cu 25% mai mare decât cel de anul trecut, la capitolul cheltuieli, buget construit pe venituri de 1,56 miliarde lei, la care se adaugă excedentul de anul trecut, fonduri care se regăsesc la secțiunea de dezvoltare, ce acoperă investițiile municipalității. Este al patrulea an consecutiv în care municipiul reușește să depășească bariera de 1 miliard de lei la capitolul de venituri, anul acesta având o creștere de peste 300 de milioane de lei față de anul trecut.

Și în acest an proiectul de buget este construit pe dezvoltarea orașului, zona de investiții fiind prioritară în cadrul capitolului de cheltuieli. Cea mai mare parte a finanțării pentru aceste proiecte de investiții sunt fondurile nerambursabile atrase de la Uniunea Europeană sau de la bugetul de stat. De exemplu, doar valoarea proiectelor cu finanțare de la UE aflate în derulare în acest an se ridică la 899,3 milioane de lei.

Primarul a prezentat astăzi fiecare program de dezvoltare a orașului și proiectele propuse pentru a îndeplini aceste programe.
Pentru acest an, municipiul Brașov are deja în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare de 900 de milioane de lei, cărora li se vor adăuga proiectele finanțate din surse ale bugetului de stat, prin Compania Națională de Investiții sau Administrația Fondului pentru Mediu.

Printre proiectele care se vor încheia sau se derulează în acest an sunt și: finalizarea lucrărilor de construire a căminului pentru elevii din învățământul dual, a terminalului RATBV de la gara Brașov, a parcului fotovoltaic, a nocturnei de pe pârtiile Lupului inferior și Drumul albastru, a traseelor pentru biciclete care leagă cartierele Răcădău, Astra, Florilor, zona gării cu centrul civic. Printre proiectele aflate în diferite faze de implementare sunt 6 grădinițe noi: Noua, Stupini, Tractorul (Socec, Coresi), Astra, Bartolomeu; 4 creșe noi: Tractorul (Socec, Coresi), Stupini, Bartolomeu; Campusul pentru învățământ dual, Sala Polivalentă, Park & Ride-ul din Bartolomeu, skate-parkul de sub pasajul Fartec și sania de vară.

Totodată, primăria așteaptă și răspunsurile de la ministerul sănătății cu privire la finanțarea celor două spitale, cel regional și cel de pneumoftiziologie și infecțioase, spitale pe care ministerul s-a angajat să le susțină. Pentru spitalul pneumo, ministrul Alexandru Rafila chiar a promis că va fi realizat cu un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, după ce a obținut finanțare prin PNRR, iar Ministerul Sănătății l-a scos de pe lista proiectelor finanțate.

Municipalitatea va continua și în acest an atragerea de fonduri nerambursabile, cu prioritate finanțările prin Programul Operațional Regional, o componentă aparte fiind proiectele de regenerare a zonelor verzi pentru construirea de parcuri.

Ca și în anii trecuți, axele de dezvoltare ale orașului propuse de primarul Allen Coliban sunt următoarele: Brașovul educat; Brașovul sănătos și cu grijă pentru toți; Brașovul pietonilor, bicicliștilor și al traficului relaxat; Brașovul verde și curat; Brașovul dezvoltat armonios; Brașovul cultural; Brașovul prosper; Brașovul sportiv; Brașovul administrat corect.

Proiectul de buget este în dezbatere publică. Până în 9 februarie, brașovenii își pot exprima punctul de vedere cu privire la propunerea executivului, pe infopublice@brasovcity.ro. De asemenea, până în data de 6 februarie, ora 14.00, se pot înscrie, pe: https://buget2024.brasovcity.ro/, la dezbaterea care va avea loc în data de 6 februarie, ora 16.00.

Sebastian Rusu confirma pierderea banilor europeni! Rata de absorbție este de 40% (VIDEO)