Acasă Social Avertizare de cod galben și portocaliu de vânt puternic în aproape toată...

Avertizare de cod galben și portocaliu de vânt puternic în aproape toată România

0

Vânt puternic in aproape toată tara astăzi și mâine. Mai multe avertizări meteo intra în vigoare.

Cod Galben: Vânt puternic în întreaga țară și precipitații moderate în zonele montane.
Cod Portocaliu: Vânt intens și zăpadă viscolită în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

Se impune luarea măsurilor de precauție pentru a face față condițiilor meteorologice dificile.

”COD GALBEN
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 14 – 05 februarie, ora 08
Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol în zona montană înaltă (la altitudini de peste 1500 m)
În intervalul menționat, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar local în sudul Olteniei, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, precum și la munte vor fi rafale de 55…70 km/h.
În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol.
Începând din orele serii, aria precipitațiilor moderate cantitativ (10…15 l/mp) va cuprinde cea mai mare parte a zonei de munte. Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1500 m va ninge.
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 08 – 05 februarie, ora 22
Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, precipitații moderate cantitativ la munte
Pe parcursul zilei de luni (5 februarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării.
La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.
În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15….20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 m va ninge viscolit.
Notă: La munte vântul va continua să prezinte intensificări și în zilele următoare, iar local și temporar și în restul teritoriului, dar la viteze mai reduse.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 08 – 05 februarie, ora 22
Fenomene și zone vizate: intensificări susținute ale vântului și zăpadă viscolită înzona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură
În zona înaltă (la altitudini de peste 1700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă.”