Acasă National VIDEO Sprijin financiar de 250 de milioane de Euro pentru Republica Moldova

VIDEO Sprijin financiar de 250 de milioane de Euro pentru Republica Moldova

0

Pachet de sprijin financiar de 250 de milioane de Euro pentru Republica Moldova!

Republica Moldova traversează o perioadă delicată după reducerile de livrări de gaze din Federația Rusă. Cum va trece cu bine peste această iarnă? Care sunt soluțiile oferite de către UE?

Am reușit să dăm în ultimii ani în funcțiune gazoductul Iași-Ungheni, care leagă Republica Moldova de UE prin România. Când Rusia a început să șantajeze Republica Moldova legat de gaz, s-a constituit cu ajutorul UE un centru de achiziție de gaz la Chișinău. Republica Moldova poate cumpăra acum gaz de pe piețele internaționale pentru a avea alternative la gazul rusesc.

UE a ajutat Republica Moldova cu fonduri europene, 135 de milioane de Euro anul trecut pentru a putea face față prețului crescut la gaze.

Republica Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE. Există 9 recomandări, 9 reforme de implementat din partea Comisiei Europene, în ce privește administrația publică și justiția. După implementare va urma etapa negocierilor de aderare. Vom integra Republica Moldova în piața internă europeană (libertate de mișcare pentru persoanele, bunurile, capitalurile, serviciile din Republica Moldova în toată UE). Investitorii vor putea merge cu mai puțină birocrație în Rep. Moldova, iar aceasta va putea face exporturi mai ușor. Lucrăm pentru a avea un acord de roaming pentru Rep Moldova cu toată UE.

După reducerile de livrări de gaze din Rusia, Republica Moldova a exportat energie electrică din Ucraina. După bombardamentele din octombrie acest lucru nu mai este posibil. 80% din necesarul de energie din Republica Moldova vine din România. De asemenea, Republica Moldova a reușit să achiziționeze gaz din Slovacia, Polonia și alte state (stocuri care ajung pentru 4-6 săptămâni). Gazul însă este prea scump pentru cetățenii Republicii Moldova. Ajutorul principal de care Republica Moldova are nevoie acum este ajutor financiar. Un pachet de sprijin financiar de 250 de milioane de Euro a fost prezentat la Chișinău pentru ca Republica Moldova să treacă cu bine peste iarnă” a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

YouTube video