Acasă Local VIDEO Intervenția președintelui Consiliului Județean Brașov la Bruxelles

VIDEO Intervenția președintelui Consiliului Județean Brașov la Bruxelles

0

Prezent la Bruxelles la întâlnirea cu membrii Grupului PPE din cadrul Comitetului European al Regiunilor, Adrian Veștea a vorbit despre consolidarea politicii de coeziune și creșterea impactului teritorial al tuturor investițiilor UE. Totodată, președintele Consiliului Județean Brașov a evidențiat faptul că fiecare stat membru, deși se confruntă cu provocări comune, are propriile probleme, dar şi oportunități de dezvoltare. Este esențial pentru zonele mai puțin dezvoltate ca Politica de coeziune să urmeze o abordare bazată pe realitatea zonei și pe diversitatea teritorială din cadrul Uniunii Europene.

Reamintim faptul că Adrian Veștea este și președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, care reunește toate cele 41 de consilii provinciale ale României.

Aș dori să încep prin a vă împărtăși faptul că asociația noastră urmărește cu mult interes lucrările Comitetului European al Regiunilor, fiind conștienți că este singura instituție europeană în care liderii locali îşi pot exprima opiniile şi îşi aduc contribuția la modelarea legislației europene.

Dar nu numai atât, acesta este şi un loc în care se creează alianțe, reţele de cooperare, de schimburi de bune practici, etc., cel mai grăitor exemplu fiind, în opinia mea, „Alianţa pentru Coeziune”, o inițiativă de referință pentru consolidarea politicii de coeziune și creșterea impactul teritorial al tuturor investițiilor UE, pentru a le face potrivite provocărilor pe termen lung ale Europei.

Este esențial pentru zonele mai puțin dezvoltate ca Politica de coeziune să urmeze o abordare bazată pe realitatea zonei și pe diversitatea teritorială din cadrul Uniunii Europene.  Regiunile mai puțin dezvoltate se află în principal în Europa Centrală și de Est, precum și în Portugalia, Grecia și regiunile sudice ale Italiei și Spaniei, şi sunt fie regiuni cu venituri mici, fie regiuni cu un istoric îndelungat de creștere economică scăzută. Trebuie să subliniem încă o dată faptul că este mai mult decât evident că politica de coeziune modernă şi flexibilă pe care o avem astăzi trebuie să aducă în continuare beneficii tuturor comunităților teritoriale din UE. Deși a contribuit la atenuarea efectelor crizelor recente, cum ar fi pandemia de COVID-19 și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, politica de coeziune trebuie să rămână cea mai importantă politică pe termen lung a UE pentru a reduce disparitățile dintre teritorii, a îmbunătăți calitatea vieții noastre cotidiene şi a consolida un viitor durabil al Uniunii.

 

Cum spuneam mai devreme şi colegilor polonezi din grupul PPE, trebuie să avem o voce comună pentru a reafirma că fiecare stat membru, deși se confruntă cu provocări comune pe care le cunoaștem cu toții, are propriile probleme, dar şi oportunități de dezvoltare. Pentru a face faţă problemelor în mod eficient, este nevoie de implicarea adecvată a nivelului subnațional şi de cooptarea tuturor partenerilor din teritoriu, inclusiv a societății civile şi a cetățenilor. Este nevoie să ne dezvoltăm o abordare integrată care să aibă în vedere elaborarea politicilor publice locale în strânsă legătură şi cu tendințele mondiale şi să promoveze investiții bazate pe realitățile din teritoriu şi evaluarea impactului la nivelul comunității.

 

Comunitățile şi teritoriile noastre au nevoie să se simtă reprezentate şi, în acest context, este deosebit de important ca activitatea pe care membrii Comitetului Regiunilor o desfășoară în cadrul acestei adunări europene a aleşilor locali, județeni şi regionali să fie mai mult cunoscută în teritoriu. Ne revine şi nouă, reprezentanții structurilor asociative de autorități locale, sau liderilor locali aleşi, obligația să sprijinim inițiativele dumneavoastră şi, totodată, să preluăm mesajele pe care le transmiteți, spre beneficiul cetățenilor care ne-au responsabilizat prin votul lor de încredere.

 

Stimați colegi,

Aşa cum spunea şi comisarul pentru coeziune şi reforme, doamna Elisa Ferreira, „investițiile fără strategie sunt ineficiente, şi strategiile și politicile fără mijloacele pentru a le implementa sunt goale. Iar politicile și investițiile fără o bază teritorială sunt oarbe. Politica de coeziune oferă oportunitatea de a reuni aceste trei elemente: strategia, mijloacele și metoda bazată pe loc”.

 

Membrii familiei politice PPE de la nivel regional şi local au responsabilitatea de a întări bazele Uniunii Europene. Reformele majore de până acum au avut succes și au îmbunătățit, fără îndoială, viețile oamenilor, dar acestea trebuie dinamizate. Trebuie să acționăm ca o familie politică puternică, unită și responsabilă, în interesul cetățenilor noștri, pentru a avea o Europă pentru cetățeni.

 

Iar pentru a avea o Europă a democrației în continuare, avem obligația morală față de copiii noștri, viitorii noștri alegători, sa pregătim deja alegerile europene din 2024.  Depinde doar de noi, autoritățile locale, județene şi regionale, şi de rezultatele noastre concrete, în beneficiul direct al cetățenilor, să nu lăsăm mesajele populiste şi extremiste sş afecteze casa noastră comună, Uniunea Europeană.” a concluzionat Adrian Veștea.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.