Joi, 23 ianuarie, la Primăria Municipiului Brașov, a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia primarul, George Scripcaru a prezentat carențele bugetului local. Se pare că Primăria Brașov a încheiat anul 2024 cu un minus de 10 milioane de euro!
„Față de ce a însemnat bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului la începutul anului 2024, la final avem un minus de 10 milioane de euro!
În anul 2025, pornim de la această situație bugetară și vom vedea de unde găsim cei 10 milioane de euro pe care să îi armonizăm. Sunt multe lucruri care poate fi invocate, identificate, iar în acest sens am început o serie de misiuni de audit, cu auditul intern al Primăriei Municipiului Brașov, pentru a vedea, pe mai multe domenii de activitate, pe ce s-au cheltuit banii, dacă s-au cheltuit într-un mod legal și eficient și dacă acești bani au fost cu adevărat justificați”, a declarat edilul.
Primul audit a fost făcut la CSM Corona Brașov, unde în 2024 bugetul alocat a fost de 10 milioane de euro la care se adaugă și alte cheltuieli indirecte, suportate tot de la bugetul local, „Putem admite că la Corona s-au cheltuit aproape 12 milioane de euro”. Astfel, potrivit raportului Biroului de Audit Public Intern, din cadrul Primăriei Brașov, persoanele instalate în funcții de către fostul primar Allen Coliban, din partea USR, sunt acuzate că au cheltuit sume considerabile pentru salarii și contracte controversate. Transilvania365 a scris despre acest raport de audit încă din decembrie 2024.
Așa cum susține și George Scripcaru, la Corona Brașov au fost înființate și inventate fel și fel de funcții de manager și super manager, iar toți dintre cei învestiți în astfel de funcții primeau salarii de până la 8.000 de euro pe lună. „Aceste contracte vor merge până la finalul sezonului competițional, dar în ceea ce privește conducere, unde a fost o hemoragie de bani, trebuie să răspundă cineva, că s-a încălcat legea. Încadrările s-au făcut ilegal, la fel și plățile”
De asemenea, Simona Panainte, șeful Biroului Audit Intern din a precizat că la Corona sunt încadrate 17 persoane, în funcții de conducere, dar 29 de persoane aveau contract de activitate sportivă, cu toate că nu prestau astfel de activități.
Bineînțeles că neregulile constate nu s-au oprit la CSM Corona Brașov, căci inclusiv proiectele cofinanțate de Primăria Brașov, în 2024, pentru derularea de diverse activități (sportive sociale, culturale sau de mediu) sunt problematice. De ce? Se pare că, Primăria ar fi plătit pentru acestea avansuri de până la 85% din valoarea totală a fiecărui proiect. În acest sens, pentru a se face ordine, deținătorilor proiectelor li s-au cerut acte și documente justificative. „Am dat dispoziție de returnare a banilor, pentru cine nu-i poate justifica”, a precizat George Scripcaru.
„Situația exactă nu este deloc roz. Spre exemplu, pe partea de proiecte culturale, am reușit să obținem acte de la un număr important dintre cei care au depus proiecte culturale.
Au fost depuse, în total, 52 de proiecte. Am plătit sau mai urmează să plătim pentru a ajunge la suma de 4 milioane 755 de mii de lei și trebuie să recuperăm de la un număr aproximativ de 30 de proiecte, în jur de 500 de mii de lei.”, a explicat viceprimarul Dan Ghiță.