Acasă Social Vernisaj – „Brâncuși după/ peste/ fără Brâncuși”- la Universitatea Transilvania

Vernisaj – „Brâncuși după/ peste/ fără Brâncuși”- la Universitatea Transilvania

Joi, 14 decembrie, de la ora 19.00, a avut loc deschiderea unei expoziției care documentează, în imagini adunate de artistul Dan Perjovschi, influența lui Constantin Brâncuși asupra modei, arhitecturii sau designului, dar și felul în care imaginația populară contemporană a extras și a asimilat formele și prestigiul celor mai cunoscute opere din arta românească modernă.

Nu știu cum a început totul…. Poate cînd în Beijing, în 2010, în complexul de blocuri unde locuiam am dat de o fântână arteziană cu palmieri și vreo șase săruturi de Brâncuși. În piatră. Cioplite la marele fix. Sau poate de la Roxana Marcoci, curatoarea de origine română de la MoMA New York, care prin anii 2000 studia influența lui Brâncuși la noua generație de sculptori americani… cine mai știe?
Cert este că m-am trezit făcînd, adunînd și primind imagini direct de la prieteni sau luate de pe internet cu enorma influență a lui Brâncuși în lumea contemporană. Lumea elitei, lumea poporului, în modă, design, arhitectură, piață, grădină de la bloc etc.
De la Mahala la Penthouse….
Un iarmaroc de idei, imagini, interpretări sau neînțelegeri, populisme, globalisme și naționalisme. Brâncuși în bronz, plastic, zăpadă, argint sau în colivă…
Zeci și zeci de imagini….
Nu te duce mintea și se sparie gândul. Nebunia nebuniilor.
Noi. Brâncuși.” Dan Perjovschi, 2023


La vernisaj s-au alăturat Dan Perjovschi, președintele Art Encounters, Ovidiu Șandor, și artistul George Roșu.


Expoziția va putea fi vizitată până pe 20 ianuarie 2024, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.