Acasă Social Un site care copiază identitatea Emag a păcălit sute de clienți

Un site care copiază identitatea Emag a păcălit sute de clienți

Pe pagina oficială de Facebook, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a adus în atenția internauților cu privire la un nou atac cibernetic în a cărui plasă ar putea pica mai mulți români:
„Niciun #BlackFriday fără tenative de fraudă care copiază identitatea unor magazine online. Fiți vigilenți și analizați cu atenție orice concurs, ofertă sau campanie promoțională atractivă, în special în această perioadă, în care crește exponențial volumul cumpărăturilor online!
Una dintre metodele folosite de atacatori pentru a populariza capcane de tip #phishing sau #scam implică lansarea unor noi conturi de social media sau chiar grupuri pe aceste platforme, care copiază identitatea vizuală a unor branduri cunoscute. Raportați astfel de pagini/grupuri pentru fraudă! Astăzi vă prezentăm unul dintre cazurile identificate de noi, o pagină nou creată (20 noiembrie) care copiază identitatea vizuală eMAG.
Pe aceste pagini sau grupuri, infractorii cibernetici publică postări cu site-uri de phishing și oferte promoționale închipuite, precum această ‘oportunitate’ de a achiziționa de la eMAG ‘pachete deteriorate cu o valoare de minim 2500 ron’. În plus, atacatorii se folosesc de conturi false de utilizator pentru a insera comentarii la respectivul post, care să genereze încredere și să activeze curiozitatea potențialei victime.
Este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie. Numele paginii de Facebook în cauză este ‘Mistery-Box E.MAG’ și are doar puțin peste 75 de aprecieri, ceea ce nu ar fi cazul pentru un magazin online arhicunoscut.
Link-ul din postare duce către un site care nu poate fi un canal de comunicare oficial al eMAG: countles[.]click
  • Nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri
  • Raportați astfel de postări către rețeaua socială pentru fraudă
  • În cazul în care ați introdus date financiare, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliția Română și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)
Antrenați-vă să identificați la timp tentativele de fraudă online pe sigurantaonline.ro! #SigurantaOnline este o campanie de conștientizare dedicată evitării fraudelor de pe internet, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor.