Acasă Sănătate-Educație Supravegherea permanentă în clase, prin camere audio-video, s-ar putea face de către...

Supravegherea permanentă în clase, prin camere audio-video, s-ar putea face de către școli cu „acordul majoritar” al părinților și doar consultarea profesorilor

Supravegherea permanentă a elevilor și profesori în sălile de clase prin camere audio-video instalate la decizia conducerii școlilor se va putea face cu „acordul majoritar” al părinților și consultarea și informarea profesorilor, iar înregistrările nu se vor folosi pentru evaluarea profesorilor sau în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor la orele de curs. Școlile vor avea anumite obligații, printre care și de a desemna un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal, conform unui proiect de OUG, obținut de Edupedu.ro, privind modificarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023, care a ajuns la Consiliul Economic și Social.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare Ordonanței, Ministerul Educației va elabora instrucțiuni privind monitorizarea audio-video din școli, potrivit documentului. De remarcat, este vorba despre o „ordonanță de urgență” care a fost lansată drept „urgentă” pe 25 martie în consultare publică. Este mai mult decât evident că nu există nicio urgență, de vreme ce Ministerul Educației încă este în proces de avizare a proiectului două luni mai târziu.