Acasă Local Strategia de dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului pleacă la Comisia Europeană, la...

Strategia de dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului pleacă la Comisia Europeană, la Bruxelles

0
Strategia de dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului a fost aprobată de Adunarea Generală și pleacă la Comisia Europeană, la Bruxelles.
„Acesta este începutul dezvoltării zonei noastre, cu fonduri europene și naționale, prin investiții teritoriale integrate. După trei ani de muncă susținută, acest vis prinde viață.”, spun reprezentanții primăriei Făgăraș
Potențialul Țării Făgărașului de a atrage mai multe fonduri pentru a se dezvolta a dus în anul 2019 la asocierea a 33 de primării și 2 consilii județene, în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Țara Făgărașului.
Reprezentanții s-au reunit vineri, 20 mai, în Cetatea Făgăraș, pentru a vota strategia de dezvoltare a microregiunii.
O strategie gândită pentru a accesa 600 de milioane de euro, pentru investiții în 33 de orașe și comune din județele Brașov și Sibiu, după ce se va semna contractul de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Bani care vor fi folosiți de fiecare localitate din microregiune, pentru realizarea și implementarea proiectelor necesare dezvoltării pe toate ramurile, prin intermediul mediului privat, ONG-urilor și administrațiilor publice, în următorii 10 ani.
„Este un vis împlinit și o șansă uriașă dată Țării Făgărașului. Beneficiarii strategiei vor fi atât din sistemul privat, cât și din cel public. Mulțumesc tuturor persoanelor implicate, echipei care ne-a ajutat să ajungem aici, primarilor și președinților celor două consilii județene din Brașov și Sibiu. Munca abia începe”, a declarat Gheorghe Sucaciu, președintele asociației.
Acesta este începutul unui proces de dezvoltare pe toate ramurile, care va dura un deceniu.
„Mai este încă mult de muncă, în următorii 10 ani se va finaliza acest proiect. Au fost mulți sceptici, dar mă bucur enorm că toți primarii din asociație au votat această strategie. Acest pas înseamnă începutul dezvoltării acestui teritoriu“, a declarat Mariana Câju, managerul proiectului.
Ce înseamnă votul de astăzi a explicat Elena Nemeș, consilier la Primăria Făgăraș, instituția care a inițiat proiectul:
„Ideea de validare a strategiei de dezvoltare a microregiunii este extraordinară. În momentul acesta, suntem convinși că strategia de dezvoltare a microregiunii va pleca la Bruxelles, alături de programele operaționale, ceea ce este nemaipomenit. Asta înseamnă programe multe, proiecte pentru zona noastră, pentru mediul privat, pentru administrațiile publice, pentru ONG-uri, înseamnă dezvoltare economică pentru noi“.
La evenimentul din Cetatea Făgăraș au participat primari, viceprimari, reprezentați ai celor două consilii județene din Sibiu și Brașov, dar și secretarul de stat la Cancelaria prim-ministrului, Roxana Mînzatu, care a declarat că „am subliniat un lucru extrem de important, faptul că în acordul de parteneriat pe care România l-a trimis Comisiei Europene este explicit menționată Microregiunea Țara Făgărașului și această strategie, ca zonă pe care vom folosi acest timp de mecanism. După ziua de astăzi, urmează mai mulți pași, multe provocări, constituirea structurii de guvernanță a teritoriului, definirea programelor de finanțare, a liniilor de finanțare. Vom avea și niște evenimente și la București, la Guvern unde vom încerca să promovăm microregiunea, strategia și nevoia de finanțare. Am vrea să luăm bani nu doar din fonduri europene, ci și din programele de la bugetul de stat, din programele naționale, așa încât să acoperim cât mai multe din investițiile identificate în teritoriu“.
Din ADI ITI Microregiunea Țara Făgărașului fac parte 33 de unități administrative, între care municipiul Făgăraș și orașul Victoria din județul Brașov, orașele Avrig și Tălmaciu din județul Sibiu, precum și 29 de comune: 19 dintre acestea sunt din județul Brașov (Beclean, Cincu, Comăna, Drăguș, Hârseni, Jibert, Lisa, Mândra, Părău, Recea, Sâmbăta de Sus, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Şoarş, Ticuş, Ucea, Viştea, Voila), 10 din județul Sibiu (Arpașu de Jos, Boiţa, Brădeni, Bruiu, Cârța, Cârțișoara, Porumbacu de Jos, Racovița, Roșia, Şelimbăr) și Consiliile Județene Brașov și Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.