Acasă Social Seminar pentru obținerea cetățeniei organizat pentru străinii stabiliți în Brașov

Seminar pentru obținerea cetățeniei organizat pentru străinii stabiliți în Brașov

Centrul de Integrare pentru Migranti Brasov alaturi de Consiliul National Roman pentru Refugiati au organizat in data de 29.07.2023 seminarul anual privind obtinerea permisului pe termen lung si a cetateniei romane pentru cetatenii straini care locuiesc in judetul Brasov.

La seminar au participat persoane din Venezuela, India, Iordania, Africa de Sud, Republica Dominicana, Bolivia, Republica Moldova, Ucraina, Filipine, Sao Tome si Principe, Nepal, Rusia, SUA, Mexic, Egipt, Tunisia care locuiesc in Brasov ca membri de familie casatoriti cu cetateni romani, in scop de munca, cu afaceri proprii si studenti.

Comparativ cu anii trecuti, printre participanti au fost si persoane venite in Romania in scop de munca, care locuiesc si lucreaza in Brasov de cel putin 4 ani. Este un semn ca cei care sosesc in scop de munca in orasul nostru doresc sa se stabileasca aici in viitor.

Preconditia aplicarii pentru cetatenia romana este obtinerea permisului pe termen lung care presupune cunoasterea limbii romane la nivel conversational. Pentru aceasta, centrul nostru organizeaza in fiecare an diferite serii de cursuri de limba romana pentru cetatenii straini care locuiesc in Brasov, de la nivel de incepatori, pana la nivel de avansati.

In cadrul seminarului au fost discutate si aspecte punctuale si tehnice privind procedura de obtinere a permisului pe termen lung cum sunt cei 5 ani de sedere continua, existenta unui venit in cuantumul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, asigurare medicala, cunoasterea limbii romane la nivel conversational, documentele necesare pentru depunerea dosarului si perioada de procesare a acestuia.

In partea a doua a seminarului a fost discutata obtinerea cetateniei romane dupa obtinerea sederii pe termen lung. Cetatenia romana se poate obtine dupa 4 ani de sedere pentru beneficiarii de protectie internationala, 5 ani pentru membrii de familie ai cetatenilor romani si 8 ani pentru alte scopuri (munca/angajare). Alaturi de conditiile minime si documentele specifice care trebuie depuse la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (cum sunt dovada venitului, a spatiului de locuit, cazierul din tara de origine), strainii mai trebuie sa treaca un examen de limba romana si sa cunoasca istoria, geografia, cultura si constitutia Romaniei. Cei care se pregatesc pentru obtinerea cetateniei trebuie sa cunoasca raspunsurile la cele 480 de intrebari puse la dispozitie pe site-ul http://cetatenie.just.ro/articolul-8-3/. In cadrul examenului se vor alege aleatoriu 12 intrebari din cele 480, cate 3 intrebari din fiecare domeniu.

Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului “Advocacy on access to territory, protection information, child protection and integration” finantat de UNHCR – Agentia ONU pentru Refugiati.

Pentru mai multe detalii:

Astrid Hamberger, Coordonator Centrul de Integrare pentru Migranti Brasov,

telefon 0766282090, e-mail: contact@migrantbrasov.ro

sau Bogdan Eugen Preda, e-mail preda@cnrr.ro