Transilvania Creative Camp, un proiect original al Facultății de Sociologie și Comunicare a Universității Transilvania din Brașov, revine în acest an, după o pauză de șapte ani, provocându-i pe studenții români și străini să lucreze din nou împreună, în cadrul unei școli de vară în care vor învăța să descopere, să interpreteze și să promoveze moștenirea celor mai autentice destinații din România.
Transilvania Creative Camp se va desfășura în perioada 1 – 7 septembrie 2023 în localitatea Târgu Lăpuș. În această perioadă participanții vor lua parte la cursuri și ateliere, desfășurate în sălile de clasă, dar și la activități de teren, în care studenții și elevii vor experimenta viața de zi cu zi din satele din Țara Lăpușului și vor încerca să o împartă apoi virtual, într-un mod cât mai autentic, cu potențialii vizitatori ai zonei.
Alături de cele două universități partenere care au fost implicate și în primele două ediții, respectiv Meisei University Tokyo (Japonia), cu un profesor și 6 studenți participanți, și Universita Politecnica delle Marche (Italia) (reprezentată de doi studenți), în acest an se alătură proiectului și alte universități. Din Germania se alătură trei studenți de la University of Applied Sciences din Hannover și doi studenți de la Heilbronn University of Applied Sciences.
De asemenea, două universități din România, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara, sunt reprezentate fiecare de câte un profesor. Proiectul mai primește participanți și din alte țări: trei studenți de la University of Dunaujvaros din Ungaria, trei profesori de la The Pontifical University John Paul II din Cracovia din Polonia și un student de la School of Advanced Social Sciences Nova Gorica din Slovenia.
Studenții vor colabora în cinci echipe de lucru, cu o distribuție echilibrată a competențelor participanților, pentru a cerceta și a promova destinația, prin prisma uneia din temele din cele propuse de organizatori în acest an: a) Tradiții, folclor și port popular; b) Biserici de lemn și istoria locurilor; c) Gastronomie; d) Meșteșuguri și munca câmpului în satele din Țara Lăpușului; e) Frumusețea și bogăția patrimoniului natural. Pentru realizarea acestor activităților din această fază, participanții vor culege datele prin interviuri directe, observație participativă, materiale foto și video și documentare sub îndrumarea specialiștilor în comunicare și cadrelor didactice implicate în proiect.
Participanții la TRANSILVANIA CREATIVE CAMP 2023 vor avea oportunitatea să se implice în numeroase schimburi care transcend culturile, naționalitățile și generațiile, explorând bogatul patrimoniu natural, istoric și cultural al zonei Țării Lăpușului. Informațiile acumulate în cadrul acestui proiect vor fi utilizate în cercetarea științifică, iar concluziile vor fi publicate în reviste academice naționale și internaționale. De asemenea, pe baza materialelor video înregistrate pe durata proiectului, se vor crea două filme de prezentare în limba japoneză despre Țara Lăpușului, acestea urmând să fie puse la dispoziția Primăriei Orașului Târgu Lăpuș și a celorlalte primării din zonă.