Acasă Actualitate Schimb de bune practici organizat la Creșa Brașov, în perioada 23-25 iunie...

Schimb de bune practici organizat la Creșa Brașov, în perioada 23-25 iunie 2023, cu tema : ,,Educația pentru valori”

0

Creșa Brașov a primit vineri, 23.06.2023, vizita cadrelor didactice și a doamnei director Leontina Felican de la Creșa Bistrița.

Schimbul de bune practici a început cu vizita Creșei nr. 9 și a Creșei nr. 8, având loc dezbateri între cadrele didactice de la Creșa Bistrița și cadrele didactice de la Creșa Brașov privind educația timpurie și modul de desfășurare a activităților cu copiii antepreșcolari.

După vizitele în cele două creșe, s-a organizat primul workshop cu tema ,,Integrarea copiilor cu tulburări în dezvoltare în mediul creșei”, susținut de specialiștii de la Asociația Rază de Speranță în Intervenția și Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist Brașov. Ziua de vineri s-a încheiat cu o întâlnire informală, în care au fost abordate aspecte cu privire la o organizare eficientă a activităților multidisciplinare care se desfășoară în creșe.

Activitățile zilei de sâmbătă au început cu prezentarea parteneriatului Asociației Rază de Speranță cu Creșa Brașov și a Proiectului „7Senses Kids – Prevenție și intervenție timpurie“. În cadrul acestei activități, doamna Diana-Cristina Niță, președintele organizației, a făcut o scurtă expunere a proiectului.

A urmat susținerea unui nou workshop cu tema ,,Metafora-un pretext pentru o călătorie interioară”. A fost o activitate de grup, dinamică, desfășurată cu ajutorul cardurilor metaforice, cu elemente de reflecție și introspecție personală.

Oaspeții de la Creșa Bistrița au vizitat împreună cu gazdele de la Brașov mai multe obiective de interes turistic din orașul Brașov și împrejurimi.

Acest eveniment a cuprins împărtășirea experiențelor legate de valorile etice și morale promovate în activitatea cu antepreșcolarii, dobândirea de noi practici de lucru în ceea ce privește formarea comportamentelor socio-morale care stau la baza educației pentru valori și, nu în ultimul rând, experimentarea de către educatoare a unor situații noi, stimulative pentru procesul cognitiv al copiilor.

Cu privire la acest eveniment, doamna Felician Leontina, directorul Creșei Bistrița, a precizat următoarele:

“În anul școlar 2022- 2023 ne-am propus să derulăm un proiect de parteneriat, pe o temă de actualitate, respectiv Educația pentru valori,  cu o creșă din țară. Ne- am dorit acest lucru din dorința de a ne perfecționa, deoarece Creșa Bistrița și-a început activitatea didactică de-abia din luna septembrie a acestui an școlar, cu cadre didactice tinere, majoritatea debutante dar dornice să învețe și să preia din experința altor colege. Am ales ca și partener Creșa Brașov deoarece am avut ocazia să colaborăm cu un colectiv devotat și experimentat, condus de doamna director Buta Maria-Georgiana.. Am avut bucuria să vizităm două creșe din acest oraș, Creșa nr. 8 și Creșa nr. 9. În timpul vizitei am observat că acestea sunt bine compartimentate, spațiile sunt generoase și aerisite, bine organizate, echipate cu materiale educative potrivite vârstei și care asigură toate nevoile necesare dezvoltării copiilor, la această vârstă. Le mulțumim partenerilor de la Creșa Brașov pentru frumoasa găzduire și pentru informațiile valoroase pe care ni le-au împărtășit. Le așteptăm, cu drag, la Creșa Bistrița!”.

D-na Buta Maria-Georgiana, directorul Creșei Brașov, a declarat:

“Acest eveniment a avut loc în cadrul Proiectului de parteneriat ,,Educația pentru valori”, încheiat între Creșa Brașov și Creșa Bistrița. Pornind de la faptul că valorile se învață prin activitățile desfășurate cu copiii, încă din perioada antepreșcolarității ne dorim o abordare a educației pentru valori. În acest sens, valorile pot fi înțelese ca standarde stabile, reprezentând fundamentul care stă la baza acceptării sau respingerii normelor. Acest proces de raportare la valori determină formarea atitudinilor, a conduitei personale, a comportamentului și, de aceea, el trebuie să înceapă din copilăria timpurie. Cadrele didactice de la Creșa Brașov vor răspunde invitației Creșei Bistrița pentru a continua schimbul de bune practici.”

Participanții la întâlnire își doresc ca acest parteneriat să fie extins la nivel național, intenționându-se împărtășirea rezultatelor acestei întâlniri și altor unități de învățământ antepreșcolar din țară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.