Acasă Local Salvamont Brașov: sfaturi și recomandări pentru a nu da nas în nas...

Salvamont Brașov: sfaturi și recomandări pentru a nu da nas în nas cu un urs!

0
Salvamont Brașov a transmis printr-un mesaj pe rețelele de socializare un ”ghid” de bune practici în cazul în care ne vom întâlni cu un urs. Astfel, aceștia oferă mai multe sfaturi care trebuie aplicate în situații de acest fel pentru a minimiza riscul întâlnirii cu un animal de acest tip.
”Pentru că în ultima perioadă ne-am confruntat cu mai multe mesaje de tip Ro Alert, care semnalau prezența ușilor în zone montane frecventate de turiști, iată câteva recomandări pentru a minimiza riscul întâlnirii acestora.
Nu părăsiți niciodată poteca marcată. Animalele sălbatice evită, de obicei, zonele frecventate de oameni. Astfel minimizați riscul de a vă întâlni cu ele.
Nu mergeți singur pe munte. O simplă discuție cu partenerul este suficientă pentru a ține animalele sălbatice la distanță. Puteți, de asemenea, să strigați din când în când sau să luați la dumneavoastră un fluier (un astfel de fluier se găsește de regulă la catarama de prins la piept a rucsacului)
Țineți câinii de companie legați în lesă. Aceștia pot agita animalele sălbatice și le pot trimite înspre dumneavoastră.
Evitați să faceți plimbări seara târziu sau noaptea. Animalele sunt mult mai active în această perioadă.
Dacă aveți de gând să campați cu cortul, nu o faceți în locuri izolate. Asigurați-vă că îl montați într-o zonă de campare organizată și că nu țineți niciun fel de mancare în acesta (animalele sălbatice pot detecta chiar și mirosul conservelor nedesfăcute). Hrana legati-o la înălțime undeva mai departe de cort. Nu mâncați în cort sau în imediata apropiere a acestuia și spălați-vă pe mâini după ce luați masa, pentru a îndepărta orice urmă de miros de mâncare.
În cazul în care întâlniți totuși animale sălbatice, retrageți-vă ușor, mergând cu spatele, păstrând în permanență contacul vizual și vorbind cu ele pe un ton neutru (fără agresivitate și fără să țipați). Dacă animalul începe să vă urmărească, abandonați treptat rucsacul sau haine, pentru a câștiga timp.
În ultimă instanță folosiți spray-ul pe bază de piper, având grijă la direcția vântului.
Acesta este foarte mic și compact (mai mic decât un deodorant obișnuit, se poate achiziționa de la magazinele cu specific vânătoresc) și poate fi de un real folos.
Așteptați plecarea animalului și retrageți-vă în direcția opusă.
Nu dați curs curiozității animalelor sălbatice, în special a puilor. De cele mai multe ori puii sunt îndeaproape supravegheați de mame, care pot deveni agresive. Nu vă interpuneți niciodată între animal și puii acestuia.
Nu hrăniți animalele salbatice oricat de prietenoase ar părea. Comportamentul lor este imprevizibil și se poate schimba foarte repede, devenind agresiv.” au transmis reprezentanții Salvamont Brașov.
Imagine din arhivă.
Articolul precedentSTART lucrărilor de reparații la podețul peste canalul Dârba din Săcele!
Articolul următorUrs ”alergat” cu mașina poliției pe străzile din Centrul Vechi al Brașovului (VIDEO, FOTO)