Acasă Actualitate Salvamont Brașov face recomandări referitoare la echipamentul pentru drumeții

Salvamont Brașov face recomandări referitoare la echipamentul pentru drumeții

0

Echipa de Salvamont Brașov a făcut câteva recomandări referitoare la modul în care trebuie ales echipamentul corespunzător pentru o drumeție. Recomandările sunt:

Încălțările de munte sunt accesoriul cel mai important atunci când vine vorba de echipament. Acestea au o talpă special concepută, astfel încât să facă față și în condiții de aderență redusă (ploaie, zăpadă, suprafețe alunecoase etc.). Faptul că sunt mai înalte ajută la protejarea zonei gleznelor împotriva accidentărilor.

Fiecare strat de haine are un rol specific. Pe piele, puneți îmbrăcăminte de corp, care are rolul de protecție termică, dar se și usucă foarte repede în cazul în care se udă (de regulă este realizată din materiale sintetice sau lână). Următorul strat este reprezentat de o îmbrăcăminte gen polartec sau flece, aceasta având rolul de a oferi cea mai mare parte a confortului termic. Puteti opta și pentru bluze windstopper, care oferă protecție în caz de vânt. Ultimul strat ar trebui să fie format din haine pentru protecție împotriva vântului și a precipitațiilor, haine cu membrană respirabilă. În caz de ger, puteți opta pentru o geacă cu umplutură de puf.

Țineți cont că, în condiții de frig, cea mai mare parte a căldurii se pierde prin zona extremităților, ele rămânând de obicei neacoperite. Acordați o atenție deosebită capului și gâtului, prin purtarea unei căciuli și a unor bluze cu guler înalt. De asemenea, puteți folosi Buff-uri (cilindrii textili care se pot folosi ca fular, bentiță, căciulă sau mască pentru față). Nu uitați să vă protejați și mâinile, prin purtarea de mănuși.

Nu vă înfofoliți mai mult decât este necesar. În timpul efortului, veți degaja o cantitate mare de căldură și astfel veți transpira abundent. Renunțați, de fiecare dată, la stratul cel mai călduros, atunci când urmează să faceți efort susținut și îmbrăcați-vă înapoi atunci când faceți pauză.

În zilele senine sau cele de iarnă, purtați ochelari de soare cu protecție UV și folosiți cremă cu factor mare de protecție. Zăpada și altitudinea amplifică foarte mult lumina.

Pentru a vă deplasa mai ușor și a beneficia de un echilibru sporit, puteți opta pentru un baston sau o pereche de bețe telescopice.

Țineți cont că la munte vremea este deosebit de instabilă, iar condițiile meteo se pot schimba radical, într-un interval foarte scurt de timp. Totodată, temperatura scade cu aproximativ 6 grade celsius, cu fiecare 1000 de metri diferență de nivel urcați, iar vântul și precipitațiile fac să resimțiți o temperatură mult mai mică decât cea reală.

Articolul precedentAccident rutier pe Calea Feldioarei din Brașov: Autoutilitare implicate, o victimă transportată la spital
Articolul următorFondul Cinegetic Râșnov: 48 de urși trăiesc pe un habitat pentru 10 urși