Acasă Social Fondul Cinegetic Râșnov: 48 de urși trăiesc pe un habitat pentru 10...

Fondul Cinegetic Râșnov: 48 de urși trăiesc pe un habitat pentru 10 urși

0
Din ce în ce mai mulți urși coboară în Râșnov în căutare de hrana și pun în pericol viața locuitorilor. Statisticile sunt îngrijorătoare. În Fondul Cinegetic Râșnov sunt 48 de urși care trăiesc pe habitatul pentru 10 urși.
„Având în vedere numărul tot mai mare de urși care coboară în oraș, în căutare de hrană, primăria orașului Râșnov a solicitat un punct de vedere Ocolului Silvic în Râșnov cu privire la măsurile luate în acest sens.
În urma evaluării populației de urși din această primăvară s-a constatat că în Fondul Cinegetic 26 Râșnov sunt 48 de urși care trăiesc pe un habitat pentru 10 urși. Datorită acestei suprapopulări se produc periodic interacțiuni om – urs. Urșii sunt o specie teritorială și exemplarele mari le alungă pe cele mici în afara habitatului. Datorită acestui fapt urșii mici, fără teritoriu de vânătoare, sunt obligați să-și caute mâncare în pubelele de la marginea pădurii.
Până în present nu s-a acordat cotă de vânătoare la urși. Ministerul Mediului a emis Ordinul MMAP nr. 1630/09.06.2023 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este admisă, pentru perioada iunie 2023 – 14 mai 2024 dar Comisia Monumentelor Naturii din Academia Română nu le-a avizat. În prezent, în discuție este un alt Ordin de ministru cu cote mai mici de vânătoare, dar încă nu a parcurs întreaga procedură de avizare și aprobare.
În prezent se aplică prevederile OUG 81/2021 prin care se execută goane de împingere, respective relocarea urșilor din intravilan.
Recomandările Ocolului Silvic Râșnov, pentru evitarea conflictului om – urs:
– Nu hrăniţi urșii! Aceștia se învaţă să găsească ușor hrana și vor continua să caute în zonă alimente, chiar și după ce încetaţi hrănirea.
– Nu depozitaţi/aruncaţi la marginea pădurii resturi care
pot constitui hrană pentru urși!
– În cazul în care observaţi urși în zona în care vă aflaţi, îndepărtaţi-vă de ei cât mai repede!
– În cazul în care vă întâlniţi cu urșii, faceţi zgomot și vorbiţi fără să ţipaţi!
– Încercaţi să nu faceţi gesturi pe care urșii să le considere ameninţătoare!
– Evitaţi să frecventaţi zonele împădurite la căderea nopţii!
– În caz de pericol, sunaţi la numărul de urgenţă 112!” au declarat reprezentanții Primăriei Râșnov.
Articolul precedentSalvamont Brașov face recomandări referitoare la echipamentul pentru drumeții
Articolul următorO femeie dată în urmărire, prinsă la Brașov