Acasă Social Rulmentul, de la platformă industrială la zonă de relaxare. Brașovenii invitați iar...

Rulmentul, de la platformă industrială la zonă de relaxare. Brașovenii invitați iar la consultare publică

0

Ordinul Arhitecților din România, în cadrul contractului cu Primăria Brașov, organizează o întâlnire cu cetățenii municipiului Brașov pentru a afla direct de la aceștia care sunt așteptările cu privire la reconversia fostei platforme industriale Rulmentul, de la ce facilități de agrement, sportive sau de alt tip ar trebui să ofere, cât spațiu ar trebui alocat zonelor verzi, care clădiri ar trebui păstrate și ce destinații ar trebui să primească aceste clădiri.

Această întâlnire, care se va desfășura în data de 17 ianuarie, de la ora 16.00, în format hibrid, la Centrul Cultural Apollonia și pe platforma ZOOM, are ca scop integrarea opiniei brașovenilor în tema de proiectare pentru întocmirea documentației, lansarea și desfășurarea concursului internațional de soluții cu tema „Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona industrială Rulmentul”. Vă puteți înscrie aici.

Până în prezent reprezentanții OAR au lansat o campanie de consultare publică, timp de o lună de zile, în perioada 8 noiembrie – 8 decembrie 2023, au organizat o dezbatere profesională cu reprezentanții OAR, Filiala Brașov – Covasna – Harghita, o masă rotundă cu ceilalți proprietarii de pe fosta platformă industrială, o masă rotundă cu ONG-urile din Brașov și o prezentare pentru asociațiile de proprietari din cartierul Tractorul.

Vă reamintim că în luna mai, Primăria Brașov a încheiat un contract cu OAR pentru ca această organizație profesională să pregătească organizarea concursului de soluții: elaborarea temei, a regulamentului, estimarea costurilor, selectarea juriului internațional și desfășurarea concursului internațional de soluții pentru reconversia fostei platforme industriale Rulmentul. În urma competiției, câștigătorii vor trebui să elaboreze Planul Urbanistic Zonal, proiectul peisagistic și proiectul pentru unul dintre obiectivele aflate pe platformă.

Concursul internațional caută să genereze cele mai bune soluții pentru realizarea următoarelor obiective:

  1. Stabilirea unei viziuni de dezvoltare urbană a fostei platforme Rulmentul pe termen mediu și lung;
  2. Ample amenajări de spații verzi;
  3. Conversia unor structuri existente pentru a adăposti activități sociale și culturale, în acord cu nevoile contemporane ale orașului.

Valoarea contractului dintre primărie și OAR pentru organizarea concursului de soluții este de 270.000 de lei, la care se adaugă TVA.

Până în prezent, municipalitatea a realizat studiile necesare realizării acestui proiect –  studiul istoric de identificare a obiectivelor cu valoare culturală și potențial de reconversie din cadrul Zonei Industriale Rulmentul, studiul geotehnic pentru teren, studiul topografic și de identificare rețele, studiul hidrologic de inundabilitate și ridicarea topografică pe tronsonul limitrof zonei PUZ, studiul de contaminare preliminar și registrul spațiilor verzi, iar în perioada următoare se vor realiza expertizele tehnice ale clădirilor.

Conform primarului Allen Coliban, o parte dintre clădirile aflate pe fosta platformă industrială au valoare istorică și pot fi integrate în viitorul proiect de reconversie. Există și clădiri în cazul cărora o parte dintre elementele de structură pot fi convertite prin diferite proiecte. Cea de-a treia categorie este reprezentată de construcțiile care trebuie demolate.

Pe baza tuturor acestor studii – ce vor trece prin filtrul profesional al specialiștilor din cadrul OAR, cerințelor administrației locale, rezultatelor consultării populației și actorilor urbani principali – se va întocmi tema de concurs, astfel încât proiectele propuse să reprezinte cea mai bună soluție de regenerare urbană.