Acasă Social Reguli pe care schiorii de tură ar trebui să le cunoască și...

Reguli pe care schiorii de tură ar trebui să le cunoască și să le respecte pe pârtii atât ziua, cât și în condiții nocturne

0
Ieri, 15 ianuarie, Serviciul Salvamont Brașov – Poiana Brașov a publicat un set de reguli pe care schiorii de tură ar trebui să le cunoască și să le respecte pe pârtii atât ziua, cât și în condiții nocturne, după cum urmează:
În momentul în care pârtiile și instalațiile de transport pe cablu sunt încă deschise, urcarea să se facă doar pe marginea pârtiei și doar în șir indian în cazul grupurilor.
Altfel, riscă să fie loviți de ceilalți practicanți.
În conditii nocturne, să folosească exclusiv pârtia Drumul Roșu, atât pentru urcare, cât și pentru coborâre, nu mai sus de Cabana Postăvaru și nu mai târziu de ora 22:00.
Dacă se folosește altă pârtie decât Drumul Roșu, riscul de a lovi cablurile de troliere ale mașinilor de amenajat zăpadă este mare, iar accidentările pot fi dintre cele mai grave. Sunt cabluri metalice groase, cu foarte multă tensiune în ele, greu de observat, mai ales în condiții nocturne de vreme rea și din cauza faptului că sunt în continuă mișcare.
Este interzis urcatul mai sus de Cabana Postăvaru, riscul de rătăcire sau greșire a pârtiei crescând considerabil. Din zona Kanzel pleacă două văi principale, Lamba și Seaca, văi pe care majoritatea schiorilor care se rătăcesc sunt găsiți. Totodată, deasupra cabanei, Drumul Roșu intersectează pârtia Ruia, care nu poate fi amenajată decât prin troliere, riscul lovirii cablurilor fiind mare.
Depășirea orei 22:00 este, de asemenea, interzisă pentru că înseamna timp insuficient pentru administratorii domeniului schiabil de pregătire și amenajare a pârtiilor. Mașinile de amenajat prelucrează stratul de zăpadă aflat la suprafața pârtiei, acestuia luându-i o lungă perioadă de timp să se întărească. Schiatul pe pârtia proaspăt amenajată va lăsa multe urme, care se vor întări și vor deveni un real pericol de accidentare pentru turiști, odata cu redeschiderea domeniului, în ziua următoare.
Să coboare cu precauție și viteză redusă, pentru că, în condiții de întuneric, obstacolele și denivelările de pe pârtie sunt mult mai greu vizibile.
Să aibă în permanență o sursă de lumină asupra lor, pentru a putea fi ușor reperați de către ceilalți schiori care coboară sau de utilajele de intervenție ale Administrației Domeniului Schiabil și Salvamont.