Acasă Local Reabilitat de fostul primar Scripcaru, redeschis de Coliban!

Reabilitat de fostul primar Scripcaru, redeschis de Coliban!

0

Primarul Allen Coliban a mai inaugurat o clădire care a fost reabilitată în mandatul fostului primar George Scripcaru. Deși este firesc ca la astfel de evenimente să fie invitat și ”autorul” care s-a ocupat de proiect, actualul edil ignoră acest lucru. Preferă să se laude singur cu realizările altora. De altfel, tot mandatul primarului USR se bazează pe proiecte mari începute și derulate de fosta administrație.

Este cel de al treilea cinematograf, după Patria și Astra, reabilitat de municipalitate și redeschis brașovenilor. Urmează dezvoltarea de infrastructură culturală și în alte cartiere, prin refuncționalizarea fostelor centrale termice.

După aproape 15 ani, cinematograful Modern își redeschide porțile cinefililor brașoveni.

Modern este unul dintre cinematografele construite înainte de revoluție și care, în perioada administrării de către RADEF RomâniaFilm, au fost închise din cauza pierderilor pe care le produceau. Ulterior, Guvernul României a luat decizia de a trece în proprietatea autorităților locale aceste cinematografe, pentru a fi reabilitate și readuse în circuitul public.

În cazul Modernului, RADEF a renunțat la difuzarea de filme în acest cinematograf din 2010, după ce, anterior, a închiriat una dintre săli, care a fost transformată în club de noapte.

Odată cu preluarea cinematografului Modern, municipalitatea l-a reabilitat și l-a transformat într-un centru cultural, dedicat, în primul rând, copiilor și tinerilor, prin amenajarea a două săli multifuncționale pentru proiecția de filme și pentru spectacole, inclusiv pentru serbările celor mici.

Deschis la sfârșitul anilor ’70, la parterul unui bloc, Modern era singurul cinematograf din Brașov cu mai multe săli. Cea mai mare dintre cele trei săli avea 350 de locuri, iar cea mai mică, 100 de locuri. După 1990, sala B (Bulevard) a devenit club de noapte, după ce RADEF a închiriat-o unei societăți private. Singura sală în care s-au difuzat filme până în 2010 a fost sala mare, după care, din cauza pierderilor financiare, și aceasta a fost închisă.

După trecerea în proprietatea municipiului, alături de fostele cinematografe Astra și Popular, Modern a intrat în reparații capitale.

Astfel, fostul cinematograf a devenit primul centru multifuncțional dedicat copiilor și tinerilor, în care, în cadrul unor proiecte derulate de Centrul Cultural Apollonia, se vor îmbina educația, cultura și știința, iar Modernul va găzdui activități educative, dedicate preșcolarilor și elevilor.

Modernul își va păstra și destinația de cinematograf, oferindu-le brașovenilor posibilitatea să vizioneze filme.

În același timp, Modernul va fi și un spațiu pentru evenimente culturale, pentru că cele două săli permit organizarea de spectacole, inclusiv serbările copiilor de la grădinițele și școlile din Brașov.

Sala mare (fosta sală A, cu 350 locuri) a fost amenajată ca sală de spectacole şi proiecţie film cu o capacitate de maxim 186 locuri.

Fosta sală B, care până la închiderea clădirii a avut destinația de club, a fost amenajată ca sală de spectacole şi proiecţie film, cu o capacitate de maxim 110 locuri.

În fosta sală C a fost amenajat un vestiar pentru copii .

 

 

 

Articolul precedentUniversitatea Transilvania din Brașov împlinește 75 de ani de existență
Articolul următorDoi elevi de 12 și 16 ani loviți de o mașină pe strada Hărmanului (FOTO)
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.