Acasă Local Raport: Tinerii români și schimbările climatice. 43% din respondenți înțeleg că deficitul...

Raport: Tinerii români și schimbările climatice. 43% din respondenți înțeleg că deficitul de apă este o sursă de conflict

0

Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 și Consiliul Județean Brașov anunță lansarea Raportului privind atitudinea tinerilor români față de schimbările climatice.

Sondajul a vizat nevoile și atitudinile publice ale tinerilor cetățeni europeni față de dezvoltarea globală din fiecare țară parteneră a proiectului ”People & Planet: a Common Destiny”, întrebările urmărind în special obiceiurile individuale ale respondenților privind atenuarea schimbărilor climatice și criza globală a apei.

Raportul  a fost realizat de Mapa das Ideias (www.mapadasideias.pt) cu sprijinul celor doi parteneri din România, în cadrul proiectul ”People & Planet: a Common Destiny”. Datele au fost colectate în perioada 2 iunie – 2 septembrie 2021 online, respondenții din România fiind în număr de 501 persoane din județul Brasov și municipiile București, Buzău și Ploiești.

Majoritatea respondenților sunt studenți (91%) – dintre care 83% nu lucrează, 7% lucrează part-time, iar 1% au un loc de muncă cu normă întreagă. Raportul a arătat că cele mai comune activități printre participanții români la sondaj sunt legate de economisirea apei, deoarece 63% dintre respondenți spun că închid întotdeauna robinetul în timp ce se spală pe dinți, iar 50% fac duș în loc de baie. Rezultatele raportului sugerează că folosirea transportului public este de asemenea o activitate importantă, cu 53% din participanții declarând că o practică întotdeauna și 42% uneori. Activități mai puțin obișnuite sunt participarea activă în campanii de mediu (7%, întotdeauna) și consumul de produse provenind din comerțul echitabil (9%, mereu). 57% dintre respondenți au declarat că participă la acțiuni de voluntariat pe teme legate de climă, iar 48% sunt implicați în semnarea de petiții online la nivel local, regional, național sau european pe același subiect. Într-o mai mică măsură, tinerii împărtășesc postări cu conținut politic și civic pe canalele proprii de social media (39%).

Mai puțin de jumătate din eșantion înțelege că deficitul de apă este o sursă de conflict și migrație (43%). Tinerii români sunt conștienți de impactul schimbărilor climatice în toate aspectele vieții globale. 76% dintre respondenți recunosc un oarecare impact al fenomenelor enumerate de schimbări climatice: poluarea aerului (89%), deficitul de apă (76%) și reducerea resurselor de hrană (75%).

Raportul integral în limba engleză, privind România, poate fi consultat aici: https://linktr.ee/waterofthefuture.