Acasă National Proiect de lege care le va apăra pe victimele traficului de persoane

Proiect de lege care le va apăra pe victimele traficului de persoane

0

Câțiva parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă prin care vin în ajutorul femeilor care sunt victime ale traficanților de persoane. Este vorba despre Silvia Dinică, Iulian Lorincz şi Radu Mihail.

”România este principala țară sursă pentru victimele traficului sexual din Uniunea Europeană, conform raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, din anul 2021.
Astfel, nu putem vorbi despre ceva ce se întâmplă undeva, departe de noi; o situație citită în cărți sau văzută doar în filme.
Traficul de persoane are loc în culisele vieții de zi cu zi. Se adaptează constant, profitând de indulgența fiecărui om sau autorități și instituții care închid ochii și aleg să-l ignore, tolerându-i, de fapt, existența.
În acest fel, parazitează societăți, capturează și obține controlul total asupra vieților unor copii, femei și bărbați, deopotrivă și le schimbă pentru totdeauna destinele, fără frica organelor de ordine și fără a ține cont de granițe.
Astfel, proiectul pe care îl propunem:
➤ vine cu o corectare a legii în vigoare pentru ca victimele care au fost obligate să presteze muncă sexuală să nu mai fie sancționate;
➤ oferă sprijin real victimelor traficului de persoane prin accesul la acte de identitate provizorii, valabile 5 ani, pentru a putea beneficia de serviciile de asistență oferite de statul român. În acest moment documentele de identitate eliberate victimelor de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) sunt ”titluri de călătorie” care nu pot fi folosite decât pentru trecerea frontierei.
Proiectul va fi inclus în circuitul legislativ cât de curând și sper să primească votul tuturor colegilor parlamentari”, a scris pe contul său de facebook Silvia Dinică, senator USR.