Au votat 1045 de persoane, iar pentru demitere era nevoie de 1225.
Astăzi, 19 iunie 2022, în comuna Dumbrăvița din județul Brașov a avut loc un referendum local pentru demiterea primarului liberal Popa Zachiu. Pentru ca primarul să fie ”trimis acasă” trebuia ca 1.225 de alegători să meargă la vot, iar jumătate plus unul dintre aceștia să voteze pentru demitere.
La ora 23:00, adică la închiderea urnelor prezența la urne este de 25,59%. La vot s-au prezentat 1.045 de persoane, dintre care:
- 404 votanți prezenți la secția de vot: Primăria Comunei Dumbrăvița(25,12%)
- 547 votanți la secția de vot: Grădinița cu program normal Dumbrăvița(31,13%)
- 94 votanți prezenți la secția de vot: Școala Generală sat Vlădeni(13,09)
Pe liste suplimentare au votat nouă persoane. Trei cetățeni au votat la urne mobile.
4.083 de persoane sunt înscrise pe listele electorale permanente din comună. În Dumbrăvița au fost două secții de votare, una la Primăria Comunei Dumbrăvița, iar cea de-a doua la Grădinița cu program normal. O altă secție de votare a fost la Vlădeni, mai exact la Școala Generală din satul Vlădeni.
Buletinul de vot conține întrebarea: „Sunteți de acord cu demiterea domnului Popa Zachiu, primarul comunei Dumbrăvița, județul Brașov?”
Oricum, după acest referendum, primarul ar trebui să-și pună câteva întrebări referitor la activitatea sa din comună. Când o mie de persoane vor să pleci la nici doi ani de mandat, înseamnă că are o problemă.
De asemenea, în același timp și Parlamentul/Guvernul ar trebui să se gândească serios la aceste ”drepturi” pentru organizarea unui referendum. Nu este în regulă ca la câteva săptămâni sau luni după alegerile locale, să se dea voie pentru strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum, mai ales când motivele nu sunt chiar atât de întemeiate. După un an este de înțeles, atunci când intervin arestări, condamnări, etc, dar să demarezi procedura pentru referendum după un timp atât de scurt este deja prea mult.