Acasă Actualitate Primăria Brașov a lansat licitația pentru iluminatul pârtiilor Lupului inferior și Drumul...

Primăria Brașov a lansat licitația pentru iluminatul pârtiilor Lupului inferior și Drumul Albastru

0

Achiziția  celor 10 tunuri de producere a zăpezii artificiale este în faza de evaluare a ofertelor, iar în curând va fi lansată și procedura pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru iluminatul pârtiilor Drumul Roșu și Subteleferic.

Primăria Brașov a transmis spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – etapa premergătoare publicării în Sistemul electronic pentru licitațiile cu valoare mare – procedura de achiziție a proiectului tehnic și execuției pentru realizarea iluminatului pârtiilor de schi Lupului și Drumul Albastru – Poiana Brașov.

Investiția face parte din programul Municipalității de modernizare a domeniului schiabil din Poiana Brașov, care mai cuprinde, în acest an: achiziția a 10 tunuri de producere a zăpezii artificiale, studiul de fezabilitate pentru iluminatul pârtiei Drumul Roșu și instalarea unei nocturne pe pârtia Subteleferic, demararea procedurilor pentru realizarea documentației și a SF-ului pentru construirea unor noi instalații de transport pe cablu și studiul de fezabilitate pentru extinderea rețelei de producere a zăpezii artificiale și pentru surse noi de alimentare a lacului din Poiana Ruia.

,,Un sezon de schi proaspăt încheiat cu peste două milioane de treceri prin turnichete arată faptul că Poiana Brașov este în continuare în topul preferințelor românilor și nu numai, din punctul de vedere al stațiunilor de iarnă. Suntem datori să facem mai mult, iar planurile de dezvoltare pentru domeniul schiabil prevăd câțiva pași. În primul rând, anul acesta vom lucra pentru a introduce nocturnă pe mai multe pârtii, pentru a introduce mai multe instalații de preparare a zăpezii artificiale, mai multe tunuri de zăpadă. Etapa următoare va fi să adăugăm Poienii Brașov mai multe instalații de transport pe cablu, astfel încât să reducem din timpii de așteptare la cozi. Și cea de-a treia etapă are în plan o extindere către zona Râșnov, o extinderea domeniului schiabil. Cine crede că această extindere se poate face pocnind din degete sau într-un an de zile nu cunoaște Codul administrativ și cel silvic, pentru că un astfel de proces de extindere presupune o refacere a planurilor urbanistice zonale, scoatere din fond forestier și foarte multe dezbateri publice, foarte multă consultare a populației. Avem nevoie de cifre pentru a putea lua astfel de decizii, pentru că punctul terminus avut în vedere este la o altitudine de 850 de metri, avem nevoie de studii de fezabilitate care să susțină și să fundamenteze corect un astfel de proiect. Dar, ce ține de Primăria Municipiului Brașov, demarăm toate aceste demersuri în perioada următoare, astfel încât în cel mai scurt timp să putem pune pe masa brașovenilor toate argumentele care pot să faciliteze o decizie în privința extinderii domeniului schiabil”, a precizat primarul Allen Coliban.

Prin proiectul de iluminare a pârtiilor Lupului inferior și Drumul Albastru,  Municipalitatea dorește să extindă perioada zilnică de schi pe aceste două pârtii, astfel încât să crească atractivitatea stațiunii, pentru că va fi oferită o alternativă mai spectaculoasă de schi, după lăsarea întunericului. În același timp, va scădea și presiunea existentă la mijloacele de transport pe cablu, care fac legătura cu partea superioară a masivului, pentru că pârtiile dispun de telescaunul Lupului.

Valoarea estimată a achiziției este de 5.228.252,82 lei fără TVA, durata lucrărilor de proiectare și execuție fiind de 8 luni, dintre care două luni pentru realizarea proiectului tehnic și 6 luni pentru execuția lucrărilor de instalare a sistemului de iluminat.

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ, în care propunerea financiară reprezintă 40 de puncte, evaluare energetică a soluţiei propuse pentru întreaga cantitate de aparate – 10 de puncte, iar experiența în proiecte/contracte la nivelul cărora au îndeplinit acelaşi tip de activităţi sau activităţi similare celor pe care urmează să le îndeplinească în viitorul contract, alte 50 de puncte.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 15 iunie 2022, ora 15:00.

Soluția tehnică:

Pentru pârtia Lupului – iluminarea în regim de competiție a 880 m de pârtie de schi, formată din 35 de stâlpi metalici pentru iluminat, 53 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED ALB, 34 aparate de iluminat tip stradal cu surse LED ALB, 12 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED RGB (acestea își pot schimba culoarea și pot fi folosite în cazul evenimentelor sportive, de exemplu la premierea sportivilor;  ele vor fi montate în partea de jos a pârtiei, în zona stației inferioare a telescaunului Lupului), 34 module de telegestiune, 8 camere video supraveghere și filmare.

Pentru pârtia Drumul Albastru, care face legătura între stația superioară a telescaunului Lupului și stația inferioară a telegondolei (parcare), proiectantul propune iluminarea în regim normal (recreativ) a 1.100 de metri de pârtie, prin amplasarea a 50 de stâlpi care au în componență: 3 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED ALB; 49 aparate de iluminat tip stradal cu surse LED ALB și 49 module de telegestiune.

Stadiul celorlalte proiecte din programul de modernizare:

  • procedura de achiziție a 10 tunuri mobile pentru producerea de zăpadă artificială. Aceasta este în faza de evaluare tehnică a ofertei depuse. Valoarea estimată a acestei achiziții este de 1,63 milioane de lei și se estimează că procedura va fi finalizată în următoarele săptămâni;
  • instalarea unui sistem de iluminat a pârtiei Drumul Roșu și a unui sistem de nocturnă pe pârtia Subteleferic, sistem care să permită desfășurarea de competiții internaționale de schi. Este în faza elaborarea a strategiei de achiziție, ultima etapă înainte de scoaterea la licitație;
  • construirea de noi linii de transport pe cablu: un telescaun de 4 locuri, cu plecare din zona Stadion din Poiană și descărcare în zona Ruia; un telescaun de 4 locuri, între platoul Ruia și actuala stație superioară a teleschiului Kanzel. S-a finalizat studiul de piață, se lucrează la elaborarea caietului de sarcini;
  • completarea instalației de producere a zăpezii artificiale, prin extinderea rețelei și asigurarea de noi surse de apă pentru alimentarea lacului din Poiana Ruia.