Acasă Magyar Presa maghiară din Transilvania la răscruce

Presa maghiară din Transilvania la răscruce

În ultimii ani am asistat la o acaparare fără precedent a presei de limba maghiară din Transilvania sub umbrela intereselor guvernului ungar. Redacții întregi au fost cumpărate la ”vrac” și puse să scrie după dictările care se transmiteau de la Budapesta. Presa făcută în acest fel total nesustenabil, fără o măsură a calității muncii validată de cititori, era de așteptat ca, la un moment dat, să se prăbușească. Inevitabilul s-a produs la finalul anului trecut, când pe fondul problemelor economice din Ungaria și a blocării accesului la fondurile europene, s-a renunțat la luxul finanțării cu bani grei a presei din Transilvania.
Cu toate ăa s-au închis publicații locale cu vechime și unii jurnaliști au rămas pe dinafară, nu s-a făcut mare vâlvă pe aceasta temă, nici în România, dar nici în Ungaria. Am avut impresia că a rămas cumva neobservată aceasta sucombare a sistemului mass media pus pe picioare de Fidesz în Transilvania. Asta până când am dat de transcrierea unui podcast al publicației Magyar Hang, care a tratat pe larg subiectul. Eram curios cum se vede din Ungaria modul în care s-a făcut presa în Ardeal. Pentru jurnaliștii Magyar Hang, nu se vede bine deloc. Resurse imense, circa 10 miliarde de forinți (peste 25 milioane de euro) bani publici, aruncați într-o afacere prost manageriată de Demeter Szilárd. Un proiect eșuat, din care „suflul mortal” al Budapestei a măturat presa din Ardeal. Demeter Szilárd, în loc sa construiască un mediu competitiv sau o afacere profitabilă în mass media din Transilvania, a umplut de bani șefii de redacții, care erau plătiți nu după performanța profesionala sau concurență, ci după apropierea de linia de propaganda Fidesz.
Presa maghiară a avut parte întotdeauna de ajutoare, fie că banii au venit de la statul român și binefăcătorul s-a numit Fundația Communitas sau de la statul ungar, prin diferite ONG. Dar acest model de afacere care pleacă de la premisa că banii vin oricum este unul falimentar. Lucru dovedit în momentul în care banii au încetat să mai vina iar sacul cu bani fără fund a ajuns la… fund.
Deși nu suntem cei mai mândri de presa din România, care are bubele ei în cap, jurnaliștii Magyar Hang văd mass media din țara noastră ca fiind la mare distanță de cea din Ungaria: „Posturi adevărate de știri, care reacționează rapid și serios în contextul anumitor evenimente, influența politică este mult mai infimă în comparație cu noi” afirmă redactorii Magyar Hang, care deplâng situația maghiarilor ardeleni, atât de captivi presei copy-paste a Fidesz, îndoctrinați cu propaganda putinistă.
Ungaria a cumpărat presa din Transilvania pe bani grei și a renunțat la ea pe doi lei, cel care a jucat rolul de Păcala fiind Demeter Szilárd, un om aflat în grațiile lui Viktor Orban. Păcat de concetățenii maghiari care, mai ales în micile comunități de la țară, nu mai reușesc să afle ceea ce este cu adevărat important pentru ei, deoarece li se servește doar ceea ce servește politicii Fidesz-iste, când ei ar dori doar adevărul.