Acasă Local Polițiștii locali au efectuat controale la stânele de oi din municipiul Brașov...

Polițiștii locali au efectuat controale la stânele de oi din municipiul Brașov ( FOTO)

0
Polițiștii locali din structurile Biroul Acțiuni Operative – Monitorizare Școli, Biroul Trafic Rutier – Ridicări Auto, Biroul Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal și Biroul nr. 1 Ordine Publică desfășoară, în această perioadă, o amplă acțiune de verificare a amplasamentelor stânelor de oi, pe raza municipiului Brașov.
„Se au în vedere aspecte referitoare la legalitatea construcțiilor ridicate, a modului de ocupare a domeniului public/ privat, precum și delimitarea unor perimetre de siguranță a zonelor de locuit. Odată cu încălzirea vremii, intrăm în plin sezon de activitate a căpușelor, iar turmele de ovine, aflate în perimetrul municipiului, pun în pericol sănătatea brașovenilor. Totodată, cetățenii care locuiesc în zonele în care s-au stabilit ovicultorii, sunt deranjați de mirosul neplăcut și zgomot.”, spun reprezentanții Poliției Locale
Polițiștii locali au identificat mai multe stâne, situate în zonele străzilor Răsăritului, Cucului, ”Centrului de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri”(CATTIA) Brașov, străzilor Vasile Goldiș, Nicolae Labiș, cartierelor Astra și Triaj și în vecinătatea gropii de gunoi administrată de compania Fin – Eco.
„Agenții din echipajele Poliției Locale Brașov au înmânat invitații ovicultorilor pentru a se prezenta la sediul Poliției Locale Brașov, cu documentele justificative referitoare la regimul de ocupare/ folosință a terenurilor și amplasarea saivanelor și a altor construcții provizorii.
Pentru identificarea proprietarilor terenurilor în cauză, Poliția Locală Brașov colaborează cu Serviciul Cadastru, Valorificare, Registru Agricol și Fond Funciar din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, urmând ca, ulterior verificării documentațiilor prezentate de ovicultori, instituția noastră să ia măsurile care se impun și să aplice, dacă este cazul, sancțiunile corespunzătoare.
Problema pășunatului și amplasării stânelor pe domeniul public/ privat fără autorizație reprezintă o prioritate pentru forurile legislative din România. În data de 19 aprilie 2020, Senatul României a înregistrat o inițiativă legislativă referitoare la prevenirea și combaterea distrugerii culturilor agricole și a pășunatului neautorizat.
Proiectul de lege prevede amenzi de mii de lei pentru crescătorii de animale care le scot pe pășune, fără să dețină autorizație, sau le permit să pască pe terenuri arabile.
Pe această cale, le reamintim crescătorilor de animale de pe raza municipiului Brașov că, în desfășurarea activității, au obligația să respecte prevederile actelor normative în vigoare din domeniul ordinii și liniștii publice, protecției mediului, salubrizării localităților, disciplinei în construcții și regimului de folosință a terenurilor din raza unităților administrativ teritoriale.”, au adăugat polițiștii