Acasă Social Peste 1,7 milioane de treceri prin turnichete în Poiana Brașov

Peste 1,7 milioane de treceri prin turnichete în Poiana Brașov

0

Comparativ cu sezonul trecut, a crescut chiar și cu 15.000 numărul de treceri prin turnichete în zilele de miercuri. Sezonul de schi 2023-2024, deschis cel mai devreme în istoria existenței sale oficiale, a adus peste 1,7 milioane de treceri prin turnichete

Duminică, 31 martie, a fost ultima zi în care schiorii și snowboarderii s-au mai putut bucura de pârtiile din Poiana Brașov. Temperaturile ridicate din ultimele zile, când s-au înregistrat și 20 de grade în partea superioară a masivului Postăvarul, au făcut ca zăpada să se topească într-un ritm accelerat, astfel că nu mai ofereau condiții optime pentru schi.

Municipalitatea a finalizat primă analiză a sezonului de schi 2023 – 2024, unul care a început în 30 noiembrie și a durat 123 de zile, cu mai mult de o lună față de sezonul trecut. Practic, în istoria cunoscută a Poienii Brașov este sezonul care s-a deschis cel mai repede, dar care a presupus un efort foarte mare pentru menținerea pârtiilor, având în vedere numărul mare de zile cu temperaturi pozitive, cu puține ninsori, în care pregătirea domeniului schiabil s-a bazat pe producerea de zăpadă artificială (42 de zile cu temperaturi sub – 4 grade).

Domeniul schiabil din Poiana Brașov a rămas opțiunea preferată de către brașoveni și turiști, datorită calității și dimensiunii pârtiilor, diversității gradelor de dificultate, sistemului de transport pe cablu. Acest fapt este confirmat și de numărul de schiori și snowboarderi care au ales Poiana Brașov, înregistrându-se un total de 1.719.248 de treceri prin turnichete.

Sistemul de producere a zăpezii artificiale și atenția operatorilor, care au fructificat fiecare oră ce a permis pornirea tunurilor și lăncilor, au făcut ca acest sezon să dureze patru luni. S-au produs peste 400.000 de metri cubi de zăpadă artificială (428.546 m.c.) în cele 42 de zile cu o temperatură medie de producție de -6,7 grade Celsius în care au funcționat instalațiile, dintre care în 12 zile s-a produs zăpadă 24 de ore din 24. Prima zi de producere a zăpezii artificiale a fost în 18 noiembrie 2023, iar ultima – în 19 martie 2024.

Angajații companiei Comprest, care asigură amenajarea pârtiilor, au lucrat în acest sezon aproape 15.436 de ore, din care 2.984 de ore au fost pe mașinile de bătut zăpada.

 

Intervenții ale Serviciului Salvamont

În sezonul de schi 2023-2024, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în 446 de cazuri, implicând 460 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau a trebuit să fie evacuate.

Conform reprezentanților Serviciului Salvamont, din cele 460 de persoane, 156 au fost predate structurilor SAJ/ în vederea transportului către unitățile spitalicești, pentru examene medicale de specialitate.

Cele mai multe intervenții s-au înregistrat în luna ianuarie, când 212 persoane au avut nevoie de ajutorul Serviciului Salvamont Poiana Brașov.

Mai trebuie spus că 457 au fost salvate de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, doar tre fiind turiști aflați la plimbare în zona montană sau în stațiune.

Ca în mai toate sezoanele, principalele greșeli pe care le-au făcut cei implicați în evenimentele nedorite au fost: alegerea greșită a nivelului de dificultate a pârtiei, reglajul necorespunzător al echipamentului sau viteza prea mare de deplasare raportată la condițiile meteo, de trafic și la starea pârtiei.