Acasă Actualitate Până în acest moment, ROMATSA nu a primit nicio solicitare oficială de...

Până în acest moment, ROMATSA nu a primit nicio solicitare oficială de modificare a programului de operare la Aeroportul Brașov

În plin scandal legat de programul de operare de pe Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, reprezentanții ROMATSA aruncă bomba. Până în acest moment, ROMATSA nu a primit nicio solicitare oficială de modificare a programului de operare la Aeroportul Brașov. De vină pentru acest haos organizațional să fie conducerea aeroportului?
ROMATSA asigură pentru aeroportul Brașov primele servicii de navigație aeriană prin tehnologia remote tower, în condiții de siguranță
Ca urmare a acuzațiilor în spațiul public din partea unui operator aerian, ROMATSA face următoarele precizări:
Prin Acordul între ROMATSA, în calitate de furnizor de servicii de navigație aeriană și Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, în calitate de operator de aerodrom, semnat la începutul lunii martie 2023, programul este stabilit pentru 12 ore, în intervalul 7-19. Programul furnizării serviciilor de trafic aerian corespunde cu cel al operatorului de aerodrom, Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav și se regăsește în publicația de informare aeronautică, AIP România.
Furnizarea serviciilor de navigație aeriană presupune o serie de proceduri și standarde care trebuie aplicate cu consecvență și fără compromisuri, astfel încât siguranța pasagerilor să fie garantată. Formarea unui controlor de trafic aerian pentru serviciile de navigație aeriană terminală necesită cel puțin 2 ani de zile, plus perioada necesară pentru selecție. Pentru aeroportul Brașov, având în vedere tehnologia nou utilizată, de control al traficului aerian de la distanță, pentru prima oară în România, precum și spațiul aerian nou-înființat, cu un grad înalt de complexitate având în vedere geografia zonei, era necesară utilizarea unor controlori experimentați. Astfel, utilizăm controlori de la turnul Arad, precum și de la Oradea și Baia Mare. Aceștia aveau deja formare inițială și ani de experiență în dirijarea aeronavelor și doar s-au pregătit suplimentar pe configurația aeroportului Brașov și noua tehnologie utilizată.
ROMATSA are încă 3 controlori în program de pregătire pentru a fi autorizați în furnizarea serviciilor de control al traficului aerian la aeroportul Brașov, ceea ce ne va permite o flexibilizare a programului.
Întrucât aeroportul este unul nou deschis și nu există o predictibilitate pe termen mediu și lung pentru un trafic aerian stabil, ROMATSA și-a dimensionat personalul pentru programul de 12 ore, conform acordului cu operatorul de aerodrom.
Menționăm de asemenea, că, până în acest moment, ROMATSA nu a primit nicio solicitare oficială de modificare a programului de operare la Aeroportul Brașov.
Misiunea ROMATSA este să asigure servicii de navigație aeriană în condiții de siguranță și eficiență economică, iar la Aeroportul Brașov se realizează acest lucru, atât prin tehnologia utilizată, cât și prin personalul experimentat.” au declarat reprezentanții ROMATSA prin intermediul unui comunicat de presă.