Acasă Social O nouă metodă de fraudă ia amploare în România: propuneri de investiții...

O nouă metodă de fraudă ia amploare în România: propuneri de investiții online în acțiuni/criptomonede, din partea companiilor de distribuție de utilități

0

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea în mod nelegitim a imaginii unor personalități cunoscute și a unor companii de distribuție de utilități (HidroElectrica, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom etc), prin care utilizatorii sunt induși în eroare prin postări sponsorizate/reclame pe rețelele sociale să investească în acțiuni/criptomonede și să câștige sume de bani de câteva ori mai mari decât investiția inițială.

Victimele sunt abordate prin mesaje email/pop-up sau pe rețelele de socializare de către ”reprezentanți” ai unor persoane publice/societăți binecunoscute, fiindu-le prezentate oferte de nerefuzat cu câștiguri rapide importante, printr-o minimă investiție, în tranzacționarea de criptomonede.

Sunt folosite site-uri scam de tranzacționare a criptomonedelor, controlate de societăți comerciale din paradisuri fiscale.

Conving persoanele vulnerabile să descare pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicații de control la distanță (ex. Anydesk, TeamViewer), sub pretextul unei comunicări mai eficiente și ajutor în domeniul tehnic.

Pentru a spori încrederea publicului în anunțurile false, mai multe personalități publice, a căror imagine a fost prelucrată folosindu-se programe/aplicații de editare pe bază de inteligență artificială ”recomandă” cumpărarea acestor acțiuni rentabile.

Ulterior, victimele cumpără criptomonede prin procesarea unor plăți sau direct de pe crypto exchange-uri și le transmit în portofele electronice controlate de infractori.

Astfel, sunt induse în eroare asupra unor câștiguri importante și pentru a retrage ”câștigul” li se solicită ca și taxe cu titlu de comision/tranzacționări bancare, până victima rămâne fără fonduri disponibile.

Fraudele pot merge mai departe, deoarece unii infractori anticipează mișcările victimelor, reușind să creeze site-uri care pretind că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din suma pierdută inițial.

 

 

Pentru a nu deveni victimă a fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online în acțiuni/criptomonede, Poliția Brașov vă recomandă  să:

  • nu transmiteți datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul rețelelor de socializare, e-mail, etc.;
  • ignorați e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele de socializare prin care vă sunt garantate câștiguri ușoare;
  • închideți fără ezitare apelurile care vă informează despre ”oferte de creditare de nerefuzat”, ”investiții cu profituri garantate”;
  • nu completați datele cardului și nici credențialele aplicației de internet banking pe paginile (link-urile) primite de la așa zișii brokeri de investiții;
  • nu instalați aplicații care oferă acces la distanță, la cererea persoanelor care vă abordează, pe dispozițivele utilizate. Nu oferiți acces la dispozitivele dvs (remote/screensharing)!
  • nu accesați link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale, entitățile legitime nu vă vor solicita niciodată furnizarea sau verificarea unor informații sensibile printr-un mijloc nesigur (precum e-mailul).