Acasă Social O nouă ediție ”Marțea cu plăcinte” astăzi, de la 16:00 în Piața...

O nouă ediție ”Marțea cu plăcinte” astăzi, de la 16:00 în Piața Unirii

0
Reprezentanții Primăriei Municipiului Brașov anunță că astăzi, marți 18 aprilie, între orele 16:00 și 18:00, în Piața Unirii Junii Brașovului vor respecta un obicei străvechi de împărțire a plăcintelor.
„Hai la „Marțea cu plăcinte!“
Dacă Învestirea Șerjilor și stropitul sunt obiceiuri destinate mai degrabă junilor și locuitorilor din Șcheii Brașovului, „Marțea cu plăcinte“ este acum un obicei prin care junii vor să se apropie și de ceilalți brașoveni sau de turiști și să-și laude bucatele.
Marți 18 aprilie, între orele 16.00 și 18.00, Grupul Junilor tineri vă așteaptă în Piața Unirii, unde, confrom obiceiului, cântă troparul Înverii de trei ori la Troița Căpitanului Ilie Birț, dansează Hora Junilor, aruncă buzduganul iar apoi împart plăcinte participanților la eveniment.
”Marți după Paști, de pe la două după-amiază, Junii se duc de la vătaf la crucea din Prund și de acolo pe Coasta Prundului. De e vreme bună, la Junii de companie le aduc mumânile câte o sticlă goală și plăcinte pe tavă, plăcintă cu brânză ori cu griș cu lapte, ori cu orez cu lapte, ori cu tăiței cu lapte și uscățele, cu gura paharului, perinițe, ouă roșii, boboanțe, ori și portocale. Și vătaful își taie de la fiecare fecior din plăcintă jumătate ori mai puțin, de o ia pentru el și din ce-a rămas, fiecare fecior taie bucăți și le așează pe tavă și sticla o umple cu vin din butoi și se pun câte două ori trei, câți sunt de mulți și își iau câte un lăutar-doi și umblă pe la mese pe la oameni, în grădina Jepului și la Gheorghiță al Florii în grădină, pe la neamuri, prieteni, la cunoscuți, le dă Cristos a înviat! și le întinde tava de-și iau ce poftesc de pe ea și le dau de închină și vinul din sticlă și cel de la masă pun în loc pe tavă altceva: ouă, portocale, care ce are; apoi Junii merg la altă masă și tot așa și cât umblă, lăutarii le zic întruna marșul Junilor. Seara se coboară mai întâi în Prund și de acolo se duc la armașul cel mare de le face masă”, descria sărbătoarea, la 1890, folcloristul și etnograful George Pitiș.” au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.