Prezența din iulie a.c. a premierului ungar Viktor Orban pe teritoriul României, la Tușnad-Băi, Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc s-a făcut remarcată prin declarațiile rasiste și xenofobe lansate de la tribuna Universității Libere ”Tusvanyos” și pozițiile de apropiere fățișă față de interesele Rusiei, punând România într-o poziție cel puțin stânjenitoare față de partenerii nord-atlantici și europeni. Politicienii UDMR, oficiali din Guvernul României (și ne referim în primul rând la vicepremierul Kelemen Hunor și miniștrii UDMR) și reprezentanții autorităților locale care au girat într-un fel sau altul tot ce s-a întâmplat la Tușnad, sunt priviți de la Bruxelles și Washington ca și politicieni români, asocierea cu Orban Viktor inducând, prin contagiune, ideea că există un nucleu între oficialii de la București care îmbrățișează politicile xenofobe și pro-ruse ale liderilor FIDESz, de la Budapesta.
Dar vizita lui Orban Viktor a lăsat și altfel de urme. Odată cu prezența sa, în 21 iulie, la stadionul Sepsi OSK de la Sfântu Gheorghe, în contextul participării sale la meciul dintre echipa gazdă și Olimpija Ljublijana (poate nu întâmplător, la meciul retur, UEFA a condamnat de rasism clubul din Sf. Gheorghe, din cauza gesturilor cu caracter fascist făcute de membrii galeriei Szekely Legio/Legiunea Secuiască, aceeași care s-au întors cu spatele la intonarea imnului României din finala Cupei), șefii echipei au arborat un steag al Ungariei pe unul din catargele amplasate pe spațiul public din fața stadionului, deși vizita premierului ungar nu avea caracter de vizită de stat (singur ocazie în care legea prevede posibilitatea arborării drapelului unui stat străin pe teritoriul României).
Întâmpinarea lui Viktor Orban de către primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, sub culorile steagului Ungariei, poate fi un gest de servilism față de faptul că edificarea stadionului s-a făcut din fonduri ungare. Putem înțelege și că este un gest de politețe față de un musafir de rang înalt, dar, în schimb, de atunci, steagul ungar flutură (astăzi, 4 august, la ora 10, încă era pe catarg) la intrarea în Sfântu Gheorghe, de parcă ar anunța călătorii care tranzitează zona că sunt pe cale să intre în Ungaria.
Menținerea steagului în culorile roșu-alb-verde este posibilă, în primul rând, din cauza neglijenței sau slugărniciei Prefectului jud. Covasna, Raduly Istvan, pus în această funcție de Antal Arpad Andras și Tamas Sandor, aceștia din urmă fiind binecunoscuți pentru apetența lor de a încălca legea în ceea ce privește arborarea steagului Ungariei în spațiul public, cu scopul de a mai declanșa un scandal interetnic cu care să arate că fac ceva pentru concetățenii maghiari.
În timp ce edilii municipiului Sfântu Gheorghe ai Județului Covasna își aburesc votanții cu gesturi de acest gen, ei lasă nerezolvate probleme spinoase cum ar fi alimentarea cu apă și canalizare în jumătate dintre comunitățile din județ și drumurile făcute prost în partea de nord-vest a județului (locuită doar de maghiari), tolerează lucrările începute în Sfântu Gheorghe și neterminate, dar care creează un mare disconfort locuitorilor orașului. Chiar drumul care te aduce de la Miercurea Ciuc, te înfundă pe strada care traversează orașul Sfântu Gheorghe (și care începe de sub steagul Ungariei), într-un blocaj rutier creat de faptul că drumul paralel cu acesta, care ar mai putea prelua din trafic, este distrus de lucrări care au ca termen de finalizare luna decembrie 2023. Deși autoritățile locale au anunțat ca pe o victorie, de aproape un an, începerea lucrărilor la o șosea de centură care să ocolească reședința județului Covasna, până în prezent s-a decopertat terenul pe câțiva zeci de metri și lucrările s-au oprit. Nici măcar scuze că nu există bani sau cadru legal pentru a asigura lucrări de calitate într-un timp scurt nu mai pot fi invocate în condițiile în care posturile cheie din Guvern pe ceea ce înseamnă dezvoltarea teritoriului sunt ocupate de colegii de partid ai celor doi, UDMR fiind, de aproape 2 ani la guvernare.
Politicienii maghiari nu vor să se dezică de atitudinile xenofobe ale premierului Viktor Orban, dar sunt obligați să pună în aplicare și să respecte legile pe care au jurat să le apere odată cu învestirea în funcțiile de rang înalt din statul român. Rămâne de văzut când are de gând prefectul Raduly Istvan să sancționeze și să solicite îndepărtarea steagului Ungariei de la intrarea în Sf. Gheorghe sau ce măsuri vor lua partenerii de guvernare ai UDMR față de latența colegului de partid în ceea ce privește punerea în aplicare a legii.