Acasă Social Mircea Ferechet: „Permitem comercializarea produselor care se află încă pe raftul magazinelor...

Mircea Ferechet: „Permitem comercializarea produselor care se află încă pe raftul magazinelor din România și care, fiind fabricate înainte de 1 ianuarie 2024, nu poartă acel logo al SGR”

0

Guvernul a adoptat joi trei acte normative legate de SGR, Rabla pentru tractoare și capacitatea de supraveghere video a pădurilor prin PNRR

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a adoptat mai multe modificări legislative legate de Sistemul Garanție-Returnare, Rabla pentru utilaje agricole (Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate) și sistemul de supraveghere video a pădurilor prin PNRR (Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat).

În ceea ce privește Sistemul Garanție-Returnare, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/ 2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Astfel, a fost modificat termenul până la care produsele fără marcă SGR pot fi comercializate – acestea vor putea fi introduse pe piață și comercializate, cel târziu până la data de 31 decembrie 2024. După această dată, introducerea acestora pe piața națională și comercializarea lor sunt interzise.

Am decis astăzi să permitem comercializarea acelor produse care se află încă pe raftul magazinelor din România și care, fiind fabricate înainte de 1 ianuarie 2024, nu poartă acel logo al SGR. Producătorii ar fi fost puși în situația în care să retragă de pe rafturi acele băuturi, însă în cazul în care se produsele se află în termenul de valabilitate, am considerat că nu este necesar un astfel de efort.

La 6 luni de la intrarea în vigoare a SGR, putem spune că este cel mai bun exemplu de sustenabilitate și inovație din ultimii 30 de ani, în materia economiei circulare din România. Sistemul SGR schimbat viața tuturor românilor, iar importanța recuperării ambalajelor aduce beneficii de mediu și beneficii economice, în același timp. În ceea ce privește PET-ul, pentru prima dată după revoluție, marii procesatori de PET au decis că nu mai e cazul să importăm acest material, întrucât SGR-ul furnizează suficientă materie primă. Mă bucur să constat că facem România mai curată și constribuim la balanța comercială a statului român.

Până astăzi am recuperat mai bine de jumătate de miliard de doze sau sticle, folosind SGR. Luna aceasta estimăm să depășim pragul de 200 de milioane de ambalaje, ceea ce confirmă faptul că SGR-ul se află pe traiectoria bună, ne atingem țintele și indicatorii și sunt din ce în mai puține pet-uri aruncate pe malurile râurilor, în natură, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.