Acasă National Ministrul Sebastian Burduja, victima unei tentative de deepfake

Ministrul Sebastian Burduja, victima unei tentative de deepfake

0
Se pare că tehnologia deepfake a devenit o problemă tot mai mare pentru persoanele din spațiul public. Deși pentru cei care o fac pare o simplă joacă, aceste videoclipuri pot afecta imaginea unei persoane publice și pot chiar dezinforma privitorul care, doar cu multă atenție ar putea sesiza că este vorba de o înșelătorie.
Deepfake este un termen care provine din fuzionarea a doi termeni: „deep learning” și „fake”, făcând referire la tehnica de utilizare a algoritmilor de ”deep learning” („învățare profundă”) pentru a crea conținut fals, de obicei sub formă de imagini sau clipuri video. Cu alte cuvinte, este vorba despre manipularea digitală a conținutului multimedia pentru a crea înregistrări care par autentice, dar care, de fapt, sunt fabricate.
„Am depus azi plângere penală împotriva unei înșelătorii informatice care a utilizat abuziv imaginea mea și vocea mea. Se mai numește și “deepfake”. O pagină falsă numită „HTPPY” m-a prezentat promovând o schemă de investiții fictivă a companiei ENEL, solicitând bani în mod ilegal. Această înșelătorie vizează inducerea în eroare a publicului și vă rog să o raportați ca atare. Am deplină încredere că instituțiile abilitate vor sancționa exemplar făptașii.
Tehnologia deepfake devine o amenințare serioasă pentru democrație și securitate. În calitate de Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, am inițiat anul trecut adoptarea Legii securității cibernetice, care a recunoscut oficial, în premieră, această amenințare.
Apel public: fiți vigilenți! Evitați capcanele deepfake și site-urile fictive care cer bani. Tranzacțiile legitime, cum ar fi vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, se fac doar prin canale oficiale, verificate.
Împreună cu companiile de stat din sectorul energetic, suntem în alertă pentru a combate dezinformarea și pentru a proteja securitatea energetică. Orice activitate suspectă va fi raportată autorităților.
E doar începutul. Urmează multe provocări, atacuri și dezinformări pe drumul spre victorie. Dar merg până la capăt. Înainte, împreună”, a scris pe Facebook, ieri, 22 ianuarie, Ministrul Energie, Sebastian Burduja.
Foto: Facebook – Sebastian Burduja