Acasă Sănătate-Educație Manevra Heimlich, aplicată corect, poate face diferența între viață și moarte

Manevra Heimlich, aplicată corect, poate face diferența între viață și moarte

0
După cazul șocant al fetiței de 14 ani care s-a stins din viață după ce în urmă cu aproximativ o săptămână se înecase cu o bomboană gumată, medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra manevrei Heimlich, metodă care poate face diferența între viață și moarte în astfel de situații.
”Nu uitați de manevra Heimlich (salvare de la sufocare). Sunt 10 lucruri esențiale. Toți ar trebui să știm să facem asta. O manevră simplă ar putea salva viața celui de lângă tine și ți-ar putea salva viața.
O fetiță de 14 de ani a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la școală. NU era singură și nu e singura viaţă irosită. Românii mor fară a li se aplica la timp manevra salvatoare.
Ce trebuie să ştiţi? Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp strain. Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor, așa cum prevedea legea Ciuhodaru ce ar fi putut deja salva mii de vieţi. Altfel, lipsa educației pentru sănătate este frecvent letală. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege trebuie să ştiţi să faceți:
A. 10 lucruri esențiale.
1. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.):
o aspiraţie confirmată (de martori, anturaj)
o nu mai poate vorbi, tuşi şi respira
o pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa
2. Rămâneţi calm dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.
3. Ridicaţi pacientul.
4. Plasaţi-vă în spatele acestuia.
5. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.
6. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul.
7. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.
8. Repetataţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.
9. Dacă victima îşi pierde conştienţa poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur. Începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mână peste aceasta.
10. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.
B. Ponturi:
1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.
2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.
3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.
4. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.
C. Atenție !!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulţirii.
De aceea vreau ca noțiunile de prim ajutor să fie predate în toate școlile din România. Sper să susțineți și acest demers.
Şi puţintică istorie. Doctorul Henry Heimlich a introdus această manveră încă din 1974 dar a aplicat-o prima dată cu câteva zile înainte de a împlini 96 de ani, salvând viaţa unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati. Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieţi doar în SUA, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon.” a transmis pe rețelele de socializare medicul Tudor Ciuhodaru.