Acasă Social Mai, luna economiei sociale. In perioada 2016-2024 in cadrul AJOFM Brașov s-au...

Mai, luna economiei sociale. In perioada 2016-2024 in cadrul AJOFM Brașov s-au eliberat peste 140 de atestate pentru întreprinderile sociale

În cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brasov funcţionează Compartimentul Analiza Pietei Muncii si Economie Socială, care atestă întreprinderile sociale/intreprinderile sociale de insertie.

În România, cadrul legal al economiei sociale este reprezentat de Legea nr. 219/2015 privind economia socială ale cărei prevederi se aplică conform Normelor metodologice (Hotărârea nr. 585/2016). In anul 2022 aceaste lege a suferit o modificare reglementata prin OUG nr. 33 din 30.03.2022, publicata in Monitorul Oficial nr. 323 din 01.04.2022, iar Normele de aplicare au venit in sprijinul acesteia clarificand prevederea legala de baza.

Întreprinderea socială este persoana juridică de drept privat, care desfăşoară activităţi în domeniul economiei sociale, care deţine un atestat de întreprindere socială şi respectă principiile economiei sociale, precum si criteriile esconomiei sociale.

Principala sursă de finanțare pentru entitățile economiei sociale a fost Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman gestionat de Ministerul Fondurilor Europene. In anul 2024 intreprinderile sociale atestate un fost in peroada de sustenabilitate a proiectelor derulate, deci au fost nevoite sa sustina singure activitatea. Acest lucru s-a reflecat in situatiile financiare comunicate de catre agentii economici. Cheltuiala cu forta de munca a fost evidenta, multe entitati au fost neoite sa disponibilizeze persoanele angajate si sustinute anterior din bani din proiect, ulterior renuntand la atestat.

In perioada 2016-2024 in cadrul AJOFM Brasov s-au eliberat un numar de 141 de atestate pentru intreprinderile sociale si 6 atestate pentru intreprinderile sociale de insertie – marca sociala. Anual entitatile de economie sociala au obligatia, prevazuta de lege, de a depune un raport privind activitatea desfasurata in anul anterior, in termen de 3 luni de la expirarea anului calendaristic.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Brasov organizeaza anual, in luna mai – “Luna Economiei Sociale”, eveniment derulat la nivel national.

Evenimentele desfasurate in aceasta luna constau in: intalniri cu reprezentatii Intreprinderilor Sociale si a Intreprinderilor Sociale de Insertie din judetul Brasov, elaborarea unui comunicat de presa, prezentarea activitatii de economie sociala in cadrul celorlalte evenimente organizate de catre AJOFM (Sedinta cu membrii Consiliului Consultativ, Conferinta de presa din cadrul Bursei generale a locurilor de munca, etc.)

Scopul acestor intalniri a fost prezentarea modalitatii de redactare a rapoartelor anuale precum si un schimb de experiente si de bune paractici, prilej pentru societati sa ne impartaseasca experientele lor in implementarea proiectelor cu bune si rele, sa ne descrie activitatea sociala in care s-au implicat, ce au invatat, ce concluzii au tras, daca si ce vor face pe mai tarziu. Schimbul de experiente a fost unul constructiv, un bun prilej de a ne cunoaste mai bine si de a gasi cai comune de colaborare pe viitor. De asemenea un accent deosebit a fost pus si pe modalitatile de redactare a raportului anual – problemele intampinate si moduri de rezolvare a acestora. La aceste intalniri reprezentantii intreprinderilor sociale si a celor de insertie au avut prilejul de a se cunoaste si de a descoperi modalitati de colaborare si cooperare pe viitor, toate ducand la dezvoltarea acestui nou sector economic.