Acasă Social Lungmetrajul ”Insula”, de Anca Damian, proiectat la Centrul Cultural Reduta

Lungmetrajul ”Insula”, de Anca Damian, proiectat la Centrul Cultural Reduta

0

Miercuri, 7 decembrie, ultimul lungmetraj de animație realizat de Anca Damian va putea fi vizionat la Centrul Cultural Reduta. Brașovenii au șansa de a intra în universul magic al filmului, via marele ecran de cinema. Biletele costă 20 lei și pot fi achiziționate de pe platforma eventbook – https://eventbook.ro/hall/centrul-cultural-reduta-brasov

Insula” a fost selectat în peste 50 de festivaluri din toată lumea (printre care Big Screen Competition Rotterdam, Goteborg IFF, Competitia Internationala la Annecy IFF, Busan IFF) și a fost comparat de critici cu faimosul film de animație ”Yellow Submarine” al Beatles-ilor.

Spectatorii ”Insula” se pot aștepta la o abordare postmodernă a mitului lui Robinson Crusoe. Plecând de la premisa și poetica textului lui Gellu Naum (care a reinterpretat povestea lui Crusoe în piesa de teatru ”Insula”) și integrând universul muzical al Adei Milea și Bălănescu Quartet (care au creat mai multe concepte de spectacol plecând de la același text al lui Naum), ”Insula” este o operă aflată la intersecția artelor vizuale, muzicii și literaturii. Robinson Crusoe și Friday devin arhetipuri ale victimei și salvatorului într-o fabulă a lumii contemporane. Cum ne putem salva de bolile modernității, colaps ecologic și singurătate? Poate doar împărtășind singurătatea cu ceilalți. Iar filmul ”Insula” invită publicul într-o călătorie onirică care îi va suprinde – dacă se lasă conduși de Robinson – un ghid cu care avem mai multe în comun decât am vrea să acceptăm.

Publicul brașovean poate experimenta universul vizual al ”Insulei” și prin expoziția de realitate augmentată „În căutarea paradisului A.R.”, deschisă tot până miercuri, 7 decembrie 2022. Expoziția este cu intrare liberă și poate fi vizitată la Centrul Cultural Reduta (Strada Apollonia Hirscher 8) în fiecare zi între orele 16.00 – 20.00. Centrul Cultural German (Strada Lungă 31) și cafeneaua CH9 (Curtea Honterus 9) găzduiesc alte două exponate desprinse din expoziția centrală.
Program Centrul Cultural German: Luni – Vineri: 11.00 – 18.00
Program CH9: Luni – Vineri: 08:00 – 18:00, Weekend: 09:00 – 19:00

În afara expoziției, publicul se poate juca cu elementele vizuale din universul ”Insula” și via Instagram, folosind filtrele disponibile pe contul @the_island_film. Utilizatorii de Instagram pot accesa scene din film pe care le pot plasa în mediul înconjurător. Merită testat!

Mai multe informații pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/theislandanimation  și pe pagina de Instagram https://www.instagram.com/the_island_film/

Produs de Aparte

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Revista Psychologies, Observator Cultural, GLAMOUR, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Happening.

O co-producţie româno-franco-belgiană, „Insula” a avut premiera europeană la Festivalul Internaţional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiţia Big Screen, urmată de proiecţii în selecţiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias – FICCI, Anima Film Festival Bruxelles, Flying Broom International Women’s Film Festival, FIKAM Meknes, Gualadajara International Film Festival. Premiera mondială a filmului a avut loc la Busan IFF.

Anca Damian a studiat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în Bucureşti, unde s-a specializat în imagine de film şi mai târziu a obţinut un doctorat în Artă, cinematografie şi media. A lucrat ca regizoare, scenaristă şi producătoare la mai multe lungmetraje şi animaţii. Filmografia ei include „Întâlniri încrucişate” (2008), „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele Magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) şi „Povestea fantastică a Maronei” (2019). Filmele ei au fost distribuite internaţional şi au fost premiate în numeroase festivaluri, inclusiv cu Premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj la Annecy, Premiul pentru Regie la Festivalul de film de la Varşovia, Miranda International Award la Madrid, Premiul Audentia oferit de Eurimages şi nominalizare la European Film Awards.

„Insula” este cel de-al şaptelea lungmetraj al regizoarei, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul ei proiect new media.

Pentru mai multe informații: Sabina Baciu, PR (sabinabaciu12@gmail.com, 0727.811.566)