Acasă Local Lucian Pătrașcu: Defibrilatoare automate pentru evitarea deceselor datorate aglomerației de pe străzile...

Lucian Pătrașcu: Defibrilatoare automate pentru evitarea deceselor datorate aglomerației de pe străzile Brașovului

Subprefectul Lucian Pătrașcu propune achiziționarea și montarea unor defibrilatoare automate pentru acces public, întrucât din cauza traficului auto din Brașov, salvatorii pot întârzia atunci când sunt solicitați să intervină de urgență pentru salvarea unor vieți.

„Având în vedere faptul că traficul auto nu a fost absolut deloc descongestionat în ultimii doi ani, ba dimpotrivă, s-a aglomerat, se pune problema cazurilor de urgență. Salvatorii ajung din ce în ce mai greu la apelurile de urgență. Iar aceste întârzieri pot cauza pierderi de vieți omenești ce inițial puteau fi salvate creând o stare de anxietate socială.

Câteva primării din România au înțeles acest aspect și iau în calcul montarea de defibrilatoare automate pentru acces public. În țările mai dezvoltate din punct de vedere economic, aceste aparate sunt montate de ani buni și și-au demonstrat eficacitatea.

 Aceste defibrilatoare automate pot fi utilizate cu o rată mare de succes, de către persoane neinstruite pentru acest scop. Statistic vorbind șansele de supravieţuire în caz de stop cardiac cresc cu până la 90% prin administrarea unui şoc salvator de viaţă în primele trei minute de la apariţia stopului cardiac. În plus, această acțiune scade posibilitatea apariției degradării neurologice ireversibile. Faptul că aceste aparate solicită din partea salvatorului cunoștințe medicale minime, indică faptul că sunt facil de utilizat.

Și dacă punem în balanța cost-beneficiu aceste aparate, balanța înclină clar spre beneficiu.

Investiția administrației în aceste aparate de ultimă generație nu este absolut deloc o investiție mare având în vedere faptul că vorbim de salvarea de vieți omenești. Vorbim despre decese evitabile datorate aglomerației de pe străzile municipiului Brașov. Este momentul să ne concentrăm pe proiecte cu implementare imediată și cu impact social major, deși tendința actualei administrații e aceea de a promova proiecte a căror finalitate virtuală va fi peste câțiva ani.

Primăria Botoșani intenționează să achiziționeze un număr de patru astfel de aparate și bugetul pentru ele se ridică la suma de 60.000 ron.

Comuna Șelimbăr din județul Sibiu are în dezvoltare o rețea de zece defibrilatoare în parteneriat cu o asociație locală.

În septembrie 2018 administrația publică din capitala Spaniei, Madrid, a legiferat instalarea defibrilatoarelor în spațiile publice cu trafic mare de persoane, în companiile cu mulți angajați, în centre educaționale, centre de agrement sau aeroporturi.

Dacă datoria administrației publice locale este de a folosi orice mijloc existent pentru a fi aproape de cetățean, administrația publică din Brașov rămâne în urmă aproape la orice inițiativă care ar putea să creeze un plus de siguranță și confort pentru cetățean.”,  a declarat Subprefectul Brașovului Lucian Pătrașcu