Analistul Liviu Vornicu expune o situație critică ce destabilizează economia globală de aproape doi ani.
S-ar părea că necazurile lumii nu se mai opresc. După criza sanitară și cutremurul din sistemul energetic, companiile de pe glob credeau că nenorocirile au luat sfârșit și vor reuși să se redreseze. Din păcate, totul a fost doar o speranță deșartă căci a apărut o problemă și mai mare, gruparea yemenită houthi, care a dat peste cap tot lanțul de aprovizionare internațional, iar după aproape doi ani nimeni nu a găsit o încă modalitate de a le stopa acțiunile distrugătoare.
De-a lungul istoriei yemeniții au rezistat tuturor imperiilor, care au încercat să-i subjuge. Fără îndoială, principalul factor care a făcut această rezistență posibilă este geografia statului. Terenul muntos și accidentat al țării a făcut întotdeauna dificilă controlarea regiunii de către puterile străine. Această geografie dificilă le-a oferit yemeniților un avantaj în apărare și a împiedicat desfășurarea forțelor străine în încercările de a le ocupa teritoriile.
Profitând de avantajul geografic și de logistica militară pusă la dispoziție de statul iranian, gruparea houthi a început să atace în 2023 toate navele care pătrundeau în Marea Roșie pe motiv că acestea ar fi ajutat direct sau indirect statul Israel. În acest mod facțiunea houthi a dorit să fie solidară cu Hamas și să forțeze armata israeliană să înceteze operațiunile militare în Gaza.
Surprinzător pentru toată lumea este faptul că acești yemeniți fără armată și fără avioane de război continuă să provoace o criză internațională gravă. Ei atacă aproape zilnic cu drone și rachete navele marinei americane și navele comerciale ale altor țări, care trec prin Marea Roșie.
La sfârșitul anului 2023, Statele Unite împreună cu aliații săi au lansat o operațiune pentru protecție navelor comerciale care activau în regiunea Mării Roșii. În pofida numeroasei mobilizări și a tehnologiilor de înaltă performanță folosite în cadrul operațiunilor maritime, coaliția navală nu a reușit să blocheze total atacurile houthi și să asigure fluxul global al traficului comercial maritim în strâmtoarea Bab El-Mandeb.
Aceasta este cea mai mare perturbare a comerțului internațional de la criza sanitară. Studiile de specialitate estimează că transporturile prin Marea Roșie au scăzut cu aproape 70%, multe companii preferând să folosească ruta care înconjoară sudul Africii pentru a evita riscuri majore chiar dacă acest lucru înseamnă creșterea cheltuielilor de transport și întârzieri semnificative la livrarea mărfurilor. Economia globală este în mare dezechilibru, deoarece acțiunile agresive ale grupării yemenite au afectat peste 60 de țări și peste 25 de mari companii energetice și de transport.
Conform statisticilor internaționale, în fiecare minut peste 1.500 de containere sunt încărcate sau descărcate pe navele din întreaga lume. Problemele create în zona Mării Roșii au afectat substanțial activitățile economice din lumea întreagă. Dacă la toate aceastea se mai adaugă vreo situație similară în strâmtoarea Hormuz, se va crea o deteriorare a lanțului de aprovizionare pe economia mondială nu și-o poate permite sub nici o formă.
Toată această nebunie generalizată trebuie stopată la timp pentru a se evita o catastrofă economică iremediabilă. Oare ce cale de rezolvare vor alege marile puteri mondiale? Se vor baza pe o rezolvare militară pentru eliminarea obstacolului yemenit? Vor alege calea diplomatică prin negocieri cu sponsorii grupării houthi?