Acasă Social Lansare carte „12 Umbre”, la Planetariul Brașov. Invitat, Alexandru Mironov

Lansare carte „12 Umbre”, la Planetariul Brașov. Invitat, Alexandru Mironov

0

Când: 26 august 2022, ora 17.00

Unde: Planetariul Brașov

Cine: Autor – Cătălin Beldea. Invitat: Alexandru Mironov

Ce: Evenimentul „Îndrăgostit de eclipse!” cuprinde Lansare carte „12 Umbre”, Sesiune autografe & Expoziție foto – Cătălin Beldea • Prezentare „Mecanismul eclipselor” – Planetariul Brașov

Pe 26 august 2022, începând cu ora 17.00, la Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu, va avea loc evenimentul „Îndrăgostit de eclipse!”, organizat cu ocazia lansării cărții „12 Umbre”, scrisă de Cătălin Beldea, o carte despre explorare, călătorii spre capătul lumii, dar și despre frumoasa știință a astronomiei.

Evenimentul va conține, pe lângă prezentarea cărții „12 Umbre”, și o expoziție de fotografie, cu imagini surprinse în toată lumea de Cătălin Beldea, o sesiune de autografe și o prezentare a unui material despre mecanica eclipselor, oferită de specialiștii Planetariului Brașov.

Pe parcursul zilei, conform programului de mai jos, se vor efectua și observații solare, la intrarea în Planetariu, observații pe care le vom oferi alături de prietenii noștri de la Asociația Ucenicul Astronom.

Evenimentul este deschis publicului în mod gratuit, participarea făcându-se pe baza de rezervare, în limita locurilor disponibile. Vă puteți rezerva unul dintre cele 103 locuri ale Planetariului Brașov sunând la numărul de telefon 0744.618.259 sau trimițând un email la adresa planetariu@zoobrasov.ro până la data de 24 august 2022.

Program Planetariu Brașov, 26 August

10.00: Patrula Zula

11.00: Satelix

12.00: CapComGo!

12.00 – 16.00: Observații solare cu telescopul

17.00: Lansare carte „12 Umbre” (acces Planetariu începând cu 16.30)

Scurtă descriere a cărții „12 Umbre”, de Cătălin Beldea

„12 Umbre” este o carte despre explorare, călătorii spre capătul lumii, dar și despre frumoasa știință a astronomiei. Autorul pleacă în aventurile sale cosmice încă din copilărie, de când se juca „de-a v-ați ascunselea” în fața blocului, și ajunge pe șase continente, fugărind eclipsele totale de Soare. Vom călători cu gândul alături de Cătălin Beldea prin tundra siberiană, prin labirintul uman al Shanghaiului, vom zbura cu balonul în stratosfera de deasupra Australiei, pentru ca apoi să aterizăm în deșertul din Atacama sau pe un atol de corali din Pacificul de Sud. Zburăm deasupra norilor și deasupra Africii, dar și dincolo de Cercul Polar de Nord, în căutarea umbrei Lunii. Vedem cum Soarele răsare de două ori în aceeași zi din cele două Americi și admirăm un album fotografic cu adevărat excepțional din cele 12 expediții spre câte un punct fictiv. Care e cea mai frumoasă eclipsă și cea mai interesantă dintre cele 12 expediții? Răspunsul autorului va fi întotdeauna același: Următoarea!

Cine este autorul:

Cătălin Beldea (44 de ani) este editorul de astronomie al revistei „Știință și Tehnică“, una dintre cele mai cunoscute reviste de popularizare a științei. Este cunoscut drept „Vânătorul de Eclipse” și are un palmares impresionant de expediții spre eclipse, fiind recordmanul României la acest capitol. A călătorit pe șase continente și a zburat lângă Antarctica – al șaptelea continent, pentru a vedea 13 eclipse totale de Soare. În același timp, Cătălin Beldea este astronom amator, antreprenor, prezentator de festivaluri de știință și astrofotograf.

Ce spune autorul:

Povestea pe care o descriu nu e numai un periplu scris, ci mai degrabă un album cu imagini ale celor 12 expediții spre un fenomen rar, dar atât de spectaculos, pe care omenirea a învățat să îl prevadă și să îl aprecieze ca pe un show al Sistemului Solar vizibil de la geamul Planetei. De la teamă și derută, oamenii au descifrat fenomenul de eclipsă folosind știința astronomiei, iar acum am ajuns în punctul în care vedem un fenomen social odată cu fenomenul astronomic – căci eclipsa adună laolaltă oameni de toate culorile și vârstele. Drumul umbrei nu ține cont de granițe. De fapt, unul dintre scopurile expedițiilor mele a fost să documentez reacția societății în fața implacabilului joc din Sistemul Solar, spectacol grandios și gratuit oferit ființelor cu discernământ de pe a treia planetă de la Soare. Pe scurt, veți avea de-a face cu o carte-album, pentru că eclipsa este un fenomen în primul rând de văzut cu ochiul și mai apoi de citit cu mintea!

 

Vă așteptăm la Planetariul ”Cosmonaut Dumitru Prunariu” Brașov!

Articolul precedentGruparea de Jandarmi Mobilă “Burebista” Brașov, prezentă la „Izvor Fest”
Articolul următorFinalizare proiect ”Dezvoltarea unui pachet integrat suport pentru copii și tinerii din SDL Gârcini”