În perioada premergătoare și pe timpul sărbătorilor prilejuite de Paștele Catolic și de Floriile Ortodoxe, efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Brasov sunt angrenate într-o serie de activităţi menite să asigure nivelul de protecţie şi siguranţă a cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea umbri aceste sărbători.
În acest sfârșit de săptămână, peste 130 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
În acest sens, pompierii pot interveni cu peste 48 de mijloace tehnice, dintre care 22 echipaje de stingere, 2 de mașini de descarcerare, precum și peste 13 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și o ambulanța pentru transport nou născuți.
Ca măsură operațională suplimentară, sâmbată și duminică ISU Brasov va operaționaliza echipaje de stingere la lăcasurile de cult din județ, unde se asteaptă să participe la slujbele religioase un număr mare de credincioși, pentru asigurarea intervenţiilor și pentru eficientizarea timpului de răspuns la solicitările de urgență care se pot produce.
Având în vedere ca mai multe județe din țară se afla sub atenționarea codurilor de vânt, vijelii și ninsoare abundentă, pompierii brașoveni sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației cu echipamente specifice acestor situații și să disloce forțe și mijloace în alte județe dacă va fi cazul.
Totodată, pentru eficientizarea timpului de răspuns pot fi luate măsuri de suplimentare a personalului cu personal din turele libere.
Pe linie preventivă, în această perioadă, inspectorii de prevenire au desfăşurat activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la lăcaşuri de cult si unităţi turistice.
Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire au constat în dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice.
Pe lângă depistarea şi înlăturarea neregulilor specifice, specialiştii noştri au asigurat pregătirea şi instruirea preoţilor şi personalului mănăstirilor, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le transmită credincioşilor.
De asemenea, inspectorii de prevenire vor fi prezenţi la slujbele organizate la diferite lăcaşuri de cult pentru acţiuni de supraveghere a respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor şi de asigurare a intervenţiei operative în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă, la unităţile de cult şi ansamblurile mănăstireşti cu afluenţă mare de credincioşi
Pentru diminuarea riscului de incendiu şi reducerea consecinţelor negative ce se pot înregistra în perioada manifestărilor religioase cu public numeros, recomandăm slujitorilor bisericii şi credincioşilor să respecte normele specifice.
Astfel, accesul în incinta lăcaşului de cult se va permite în limita capacităţii bisericii, iar uşile de acces/evacuare se vor menţine în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros; în condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.
Trebuie asigurată dotarea lăcaşurilor de cult cu mijloace de intervenţie în caz de incendiu (stingătoare) iar instalaţiile electrice şi sistemele de preparat şi încălzit hrană trebuie întreţinute şi exploatate în bune condiţii, fără improvizaţii ori defecţiuni.
Se va asigura amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc., de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip şi se va asigura supravegherea lor pe toată durata menţinerii aprinse.
Parcarea autovehiculelor persoanelor care participă la slujbele religioase se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă.
Țineți cont de sfaturile noastre și mai multe informatii referitoare la modul de comportare in diferite situatii de urgenta puteti gasi pe platforma fiipregatit.ro sau aplicatia de telefonie mobil DSU.
Pompierii brasoveni vă doresc sărbători fericite și liniștite, în pace, armonie și, mai ales, în siguranță!