Acasă Social Începe festivalul CULMEA: Film și educație de mediu

Începe festivalul CULMEA: Film și educație de mediu

CULMEA: Film și educație de mediu, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, aflat la prima ediție, se va desfășura în perioada 6 – 10 septembrie, în mai multe cartiere din Brașov.

În programul festivalului se găsesc 17 proiecții (9 scurtmetraje și 8 lungmetraje): unele dintre cele mai noi și premiate filme pentru copii și adolescenți, care abordează teme de mediu, prezentate în premieră, dar și animații și documentare despre cele mai presante probleme ecologice ale momentului. Prima ediție CULMEA a pregătit și discuții cu publicul după proiecții, moderate de specialiști, dar și întâlniri, jocuri și workshopuri cu invitați speciali din organizații de mediu, activiști de mediu, educatori sau manageri culturali. Biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro. Proiecțiile de scurtmetraje dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 3 – 12 ani sunt cu intrare liberă.

Pe 6 septembrie, în deschiderea festivalului, publicul este invitat în Grădina NUC, pe strada Constantin Lacea nr. 4, în intervalul 16:00 – 20:00, la o serie de proiecții de scurtmetraje pe tema educației de mediu pentru preșcolari (3 – 6 ani) și școlari (6 – 12 ani), dar și ateliere și o vânătoare de comori. Fiecare calup de filme durează 30 minute și va rula pe toată durata evenimentului, calupul de scurtmetraje pentru școlari alternând cu cel pentru preșcolari. La finalul zilei, copiii vor pleca atât cu noi informații despre probleme climatice, reciclare, comportament responsabil legat de natură, cât și cu experiențe de joacă și meșterit și propriul ghiveci cu micro plante.

Cea de-a doua zi de festival este găzduită de Biblioteca Județeană George Barițiu, Filiala pentru Copii și Tineret (Strada Iuliu Maniu, nr. 6), unde, în intervalul 14.00 – 16.00, se va desfășura atelierul de boardgames facilitat de echipa Naturix. Atelierul va introduce copiii în lumea jocurilor pe teme de mediu. Atelierul este recomandat pentru copii cu vârsta peste 8 ani. Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate, așa că cel mai bine vă înscrieți aici. Între 16.00 – 20.00, vor avea lor proiecții de scurtmetraje pe tema educației de mediu pentru preșcolari (3 – 6 ani) și școlari (6 – 12 ani).

A treia zi de festival, vineri, 8 septembrie, este nu doar despre jocuri și ateliere, ci și despre construirea unei comunități unite pentru schimbare. La Sufrageria Răcădău (Strada Crișului, nr. 18, etaj 1 – complex Magnolia), în intervalul 10.00 – 15.30, în cadrul a doua ateliere gândite de Asociația Micile Bucurii, copiii vor afla, prin joc, cum deciziile lor pot avea un impact imens asupra planetei, vor explora conceptele ecovillage-urilor și vor crea modele de proiecte regenerative. Atelierele sunt gândite pentru copii curioși, mai mari de 10 ani, iar înscrierile au loc online (locuri limitate).

Sâmbătă, 9 septembrie, proiecțiile de film se mută la Cinemateca Patria (Bulevardul 15 Noiembrie, nr. 50A, cu intrare din Strada Lucian Blaga). Prima zi de weekend este dedicată copiilor, care vor putea viziona 4 lungmetraje, aclamate la marile festivaluri ale lumii. Printre acestea se numără Mica Gașcă (Franța, 2022, regizat de Pierre Salvadori, 106 min, recomandare de vârstă 10 ani+), un film super amuzant, despre un grup de copii care își asumă misiunea de a desființa fabrica care le poluează râul de ani de zile. Filmul a primit Marele Premiu la secțiunea de filme pentru copii din cadrul festivalului de film Tallinn Black Nights Film Festival. Tot sâmbătă, are loc proiecția Aventuri în lumea lui Asha (Canada, 2023, regizat de Sophie Farkas Bolla, 89 min, recomandare de vârstă 7 ani+), câștigătorul Marelui Premiu pentru cel mai bun film în cadrul festivalului internațional de film de la Montreal 2023. Filmul ne conduce pe urmele lui Jules, un băiețel de 9 ani cu o malformație rară a pielii. Atunci când se mută împreună cu mama lui în ținuturile nordice ale Canadei, decide să plece într-o aventură împreună cu Asha, o fetiță indiană de aceeași vârstă.

Proiecția documentarului britanic Viitorul, îl mâncăm pe tot azi? (Regatul Unit, regizat de Ludo Brockway, Otto Brockway, 82 min, 14 ani+) va fi urmată de o discuție facilitată de Raluca Bugnar, director artistic CULMEA, alături de Cami Gui, activist de mediu și risipă de hrană, la Clujul Sustenabil și Food Waste Combat și de o degustare de produse vegetariene ghidată de Elyas Liera, activist și coordonator al atelierelor de gătit Food Wave implementat de Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov.

Duminică, 10 septembrie, ultima zi de festival se încheie în forță la Centrul Cultural Reduta (Strada Apollonia Hirscher, nr. 8) cu două ateliere dedicate adolescenților și ultimele proiecții de filme pentru copii și adolescenți, aduse în premieră în Brașov. Copiii cu vârste peste 7 ani se vor putea bucura de Familia Păianjen / The Websters (Cehia, Slovacia, 2022, regizat de Katarína Kerekesová, 75 min, 7 ani +), o animație cehească, selectată în zeci de festivaluri printre care Cinekid Amsterdam, Zlin Film Festival Cehia, Kids Kino Polonia sau Festivalul Internațional de Film de Animație Animest România.

Pentru publicul adolescent, programul de duminică include și Orizontul, în regia lui Emilie Carpentier (recomandare de vârstă 14 ani+), câștigătorul Premiului Cinefilii Viitorului în cadrul festivalului european de film din Sevilla. La periferia Parisului, unde apar proiecte rezidențiale direct în câmp, o tânără pe nume Adja descoperă ce înseamnă activismul de mediu și efortul de a te alătura luptei generației tale.