Recorder a realizat un documentar intitulat „Adio, arme! Armata României în fața celui mai mare val de demisii”, în care vorbește despre problemele actuale cu care se confruntă Armata Română. Echipa de jurnaliști a intervievat mai multe cadre militare, unele încă angajate, iar altele trecute în rezervă pentru a discuta despre neregulile existente. Problemele din sistem au determinat mai mulți soldați să vorbească public, deși regulamentele armatei interzic acest lucru.
Din păcate, domeniul militar la care visează tot mai mulți tineri, nu este așa cum pare. Tot mai mulți soldați tineri aleg să-și dea demisia. Comparativ cu toate mișcările de marketing, realitatea acestui domeniu este cu totul alta.
Printre cele mai semnalate neregulile în timpul documentarului s-au numărat echipamentele necorespunzătoare și atitudinea superiorilor. Atât armele, cât și vehiculele au probleme grave. După spusele unui soldat, încă se mai utilizează pistolul Carpați, în timp ce angajații MAI dispun de arme noi. Alte arme se dezmebrează în timpul antrenamentelor de tir. Multe dintre vehicule sunt atât e vechi încât nu mai trec inspecția periodică, iar în timpul antrenamentelor acestea rămân blocate. Cazarmele sunt în paragină, iar unele din ele se prăbușesc la propriu, după cum susțin cadrele militare intervievate.
Potrivit Recorder, încă din 2021 se atinsese un punct critic al plecărilor din sistem, care impunea intervenția în regim de urgență. În anul 2021 s-au înregistrat 5300 de ieșiri din sistem și 1100 demisii. În anul 2022 deja existau 6600 ieșiri din sistem și 3168 demisii.
Echipa Recorder a solicitat interviuri filmate atât cu Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării, cât și cu Generalul Daniel Petrescu, șeful Statutului Major al Forțelor Armate, însă niciunul nu a acceptat.
Într-un răspuns oficial scris Statutului Major al Forțelor Armate a confirmat că numărul de demisii s-a triplat în ultimii trei ani.