Acasă Local Începe amplasarea primelor 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice, din totalul...

Începe amplasarea primelor 15 stații de încărcare a autoturismelor electrice, din totalul de 242 vizate în proiect

0

Primăria Brașov a semnat contractul pentru amplasarea a 15 stații de încărcare pentru mașini electrice. Ele vor fi montate în cele două parcări multietajate ale primăriei – de lângă spitalul militar și din Poiana Brașov, la gară și la intrările în oraș dinspre Sibiu, București și Sânpetru.

Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului pentru Mediu în cadrul „Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic – stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de judeţ̦”.

,,Astăzi am făcut încă un pas important spre tranziția către un transport prietenos cu mediul. Începem amplasarea primelor stații de încărcare a autoturismelor electrice și a celor hibrid plug-in. Am semnat contractul pentru 15 stații, dar sper să obținem fondurile necesare pentru toate cele 242 pe care le avem în programul Municipalității în acest moment. Ne dorim să facem din Brașov capitala verde a României și să atingem ținte ambițioase în ceea ce privește reducerea poluării, dar nu putem să le cerem brașovenilor să treacă la un transport electric fără să le asigurăm infrastructura necesară încărcării autovehiculelor electrice. De aceea, pe lângă transportul în comun în mare parte electric, pistele de biciclete și extinderea zonelor pietonale, municipalitatea sprijină și utilizarea autoturisme electrice”, a precizat primarul Allen Coliban.

Stațiile de încărcare vor fi furnizate și amplasate de către SC Evgo Green Motion SRL, cu subcontractant SC Electroechipament Industrial SRL, valoarea contractului fiind de 1.899.270 lei, la care se adaugă TVA. Termenul maxim de realizare a documentațiilor necesare și de punere în funcțiune a celor 15 stații este de 9 luni.

Componentele sistemului achiziționat

Se vor monta 15 stații de încărcare cu câte două puncte de încărcare fiecare, ce vor permite încărcarea multistandard (un punct în curent continuu la o putere de 50 kw/100KW și un punct de reîncărcare în curent alternativ, la o putere de 22 KW) a vehiculelor electrice. Stațiile de 50/100 KW vor servi mașini care se încarcă în curent continuu (ex: Tesla) iar racordul de 22 KW, în curent alternativ, va deservi mașini cu racord pe curent alternativ (ex: Dacia Spring).

Stațiile de încărcare vor fi amplasate în parcarea multietajată Regina Maria – 4 stații, în parcarea multietajată din Poiana Brașov – o stație; două stații în parcarea de la gara Brașov, iar alte 8 stații în terminalele RAT de la intrările în oraș dinspre București, Sibiu și Sânpetru, respectiv: două stații la terminalul RAT Poienelor, trei stații la terminalul RAT de pe 13 Decembrie (Rulmentul) și trei stații la terminalul RAT de la fostul stadion Municipal.

Municipiul Brașov are în curs de instalare sau a depus solicitare de finanțare pentru:

  • 15 stații de reîncărcare vehicule electrice cu câte 2 puncte de reîncărcare 100 kW DC + 22 kW AC. După primirea avizului ANAP, în zilele următoare, va fi anunțat câștigătorul licitației pentru furnizarea și instalarea celor 15 stații.
  • 15 stații de reîncărcare vehicule electrice cu câte 2 puncte de reîncărcare 100 kW DC + 22 KW AC, proiect depus pentru finanțare către AFM în august 2022 și aflat în evaluare;
  • 10 stații de reîncărcare vehicule electrice 22 KW AC distribuite în cartiere, amplasate în parcările publice, alimentate din sistemul de iluminat public (proiect inovativ) – finanțare din bugetul local, se află în faza de inițiere a achiziției publice;
  • 122 de stații de reîncărcare autoturisme electrice depuse în cadrul mai multor proiecte pentru care s-a solicitate finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În acest moment primăria are instalate următoarele stații publice:

  • 4 stații de reîncărcare vehicule electrice 50 kW DC + 22kW AC, proiect finanțat din bugetul local – finalizat si operațional din anul 2020, încărcare gratuită (Str. Nicolae Iorga, la Parcul Titulescu);
  • 2 stații de reîncărcare 11 kW AC conectate la sistemul de iluminat public, proiect finanțat din bugetul local – operaționale din anul 2016, încărcare gratuită (Bd. Eroilor, Zona Muzeul de Artă – Capitol, parcare publică);
  • 8 stații de reîncărcare lentă, cu încărcare gratuită, la Parcarea Regina Maria.

În municipiul Brașov sunt înregistrate 480 de autoturisme electrice și 3.299 de autoturisme hibrid, dintre care o parte semnificativă sunt cu sistem plug-in.