Acasă Sport Încep lucrările la primul complex din România dedicat sporturilor urbane construit sub...

Încep lucrările la primul complex din România dedicat sporturilor urbane construit sub un pasaj

Primăria Brașov face un pas important în dezvoltarea de infrastructură dedicată sporturilor urbane, construind unul dintre cele mai mari parcuri din România destinate sporturilor urbane, primul din țara noastră amenajat sub un pasaj sau pod, utilizând elementele acestei infrastructuri rutiere în cadrul parcului.

O altă premieră a acestui complex sportiv este modul în care s-a ajuns de la idee la acest moment, de începere a lucrărilor. Astfel, brașovenii pasionați de aceste sporturi au avut inițiativa construirii parcului sub pasajul de la Fartec și tot ei s-au implicat activ și voluntar în realizarea conceptului, a studiului de fezabilitate și ulterior a proiectului tehnic.

Obiectivul municipalității este ca primul parc, dintre cele trei, cel de pump-track, să fie deschis în acest an.

Constructorul, S.C. Sport Play Systems SRL, este una dintre companiile cu experiență în amenajarea unor astfel de parcuri sportive, având în portofoliu peste 300 de proiecte în 20 de orașe, cel de la Brașov fiind unul dintre cele mai mari și primul pe care îl construiește sub un pod. El are la dispoziție 14 luni să finalizeze lucrările de amenajare a celor trei zone tematice care compun acest complex sportiv.

,Este primul complex de skatepark, Jump Park, Street park construit sub un pod. Au mai fost astfel de concepte în țară, niciunul, din păcate, n-a ajuns la maturitate, respectiv să ajungă în partea de execuție. Acesta este primul care a avut succes și se pare că, în Brașov, comunitatea a avut destul de multă energie și forță să împingă proiectul până în această fază. Skatepark-ul este compus din trei amplasamente: zona A, unde suntem astăzi, de pumptrack, în care avem elemente specifice pumtrack-ului îmbrăcate în asfalt; zona B, zonă care conține un ball și un jump park, pentru bicicliștii profesioniști și o zonă pentru experimentați, care permite executarea unor acrobații de înaltă performanță, iar zona C – Steetpark sau Skatepark – este o zonă dedicată exclusiv skaterilor, cu elemente tipice din street skatepark, skatepark-ul tradițional, plus zonă de gradene pentru integrarea cu parcul care se va dezvolta ulterior în partea aceasta. Lucrările le vom începe în cascadă și o să începem prima dată cu zona unde ne aflăm și astăzi, este zona cu pump track-ul, aici începem cu lucrări de infrastructură. Ulterior venim cu zona de rampe, movile, după care, la final va veni finisajul, îmbrăcăminte din asfalt. Lucrări suplimentare vor fi executate și în zona gradenelor, plus o zonă pietonală amenajată în această parte, unde avem și o toaletă ecologică tip smart, cu autocurățare. Ca și tipologie de lucrări, acestea vor fi lucrări clasice de construcții, mai puțin partea pump track, care presupune lucrări specializate, realizate de oameni care au experiență în practicarea sportului, ca să facem rampele exact ca și cele profesioniste, să ai unghiurile și înălțimile necesare pentru efectuarea acrobațiilor”, a explicat Mihai Balas, manager Sport Play Systems.

Realizarea acestui proiect, atât ca inițiativă, cât și ca design, de la elementele care compun parcul, la facilitățile oferite, are o contribuție importantă din partea practicanților de astfel de sporturi, unul dintre ei, Christoph Baier fiind prezent și astăzi, la începerea lucrărilor.

„Din punctul meu de vedere este foarte important pentru brașoveni că se construiește acest parc, și asta o spun din poziția celui care a construit cel mai mare indoor skatepark din țară, exact aici, vizavi. Eu cred că progresul în toate aceste sporturi urbane va fi enorm odată cu construirea acestui parc, în toate domeniile pe care le acoperă, de la skate la biciclete, la trotinete, orice. Noi avem nevoie de așa ceva și eu cred că o schimbe mult evoluția acestui domeniu, față de acum, când copii nu au unde să meargă. Și eu m-am implicat cât de mult am putut la toate întâlnirile, la orice, la design, pentru că eu mă dau cu bicicleta de 20 de ani și cum am zis, am construit și skatepark, deci aveam experiența să ajut. Și la fel au făcut și toți ceilalți”, a precizat Cristoph Baier.
Descriere investiție

Pump Track

Sub capătul de sud al pasajelor ce continuă Bulevardul Griviței, se propune amenajarea unui parc sportiv de tip Pump Track, pe o suprafață de aproximativ 2.500 de m.p. Acest traseu reprezintă un model de circuit des întâlnit printre practicanții sporturilor urbane, caracterizat de o serie de denivelări la nivelul suprafeței orizontale.

La nivel de dotări, se propune construirea unor gradene, cu scopul de a oferi o imagine de la înălțime asupra circuitului, alei pietonale, grup sanitar cu autocurățare și cișmea. Spațiul va fi dotat cu un sistem integrat de supraveghere video și conexiune wi-fi la internet. Tot din capitolul dotări, amintim și realizarea unor parcări de biciclete, amplasarea unui dulap de reparații/service și crearea unui panou care să ofere instrucțiuni de utilizare a zonelor sportive.
Jump Park

Sub capătul de nord al pasajelor ce continuă Bulevardul Griviței, se propune amenajarea unui parc sportiv de tip Jump Park, pe o suprafață de aproximativ 5.000 de mp. Acest parc este compus din două elemente cu grade diferite de dificultate și caracteristici distincte, pe de o parte un circuit continuu de planuri înclinate, pe de altă parte un element de sărituri.

De asemenea, și acest parc va avea aceleași dotări ca zona de Pump Track, la care se adaugă o fântână arteziană, amenajată la nivelul solului.

Street Park

Sub capătul de vest al pasajului Independenței, se propune amenajarea unui parc sportiv de timp STREET PARK pe o suprafață de aproximativ 2.700 de mp. Acest parc este realizat în lungul pasajului, pe o lungime de aproape 80 metri liniari, și oferă o multitudine de elemente specifice zonelor urbane: scări, platforme cu rampe și țevi, pe care le găsim în mod curent și în oraș.

Și aici s-a amplasat o tribună, cu dublă orientare (atât spre parcul sportiv, cât si spre cealaltă parte), în speță o zonă verde generoasă care în viitor poate fi dezvoltată cu funcție comunitară. Tribuna poate fi folosită atât în contextul unor viitoare competiții sportive, cât și în situații curente (de zi cu zi) pentru aparținători sau curioși.

Dotările prevăzute sunt aceleași ca în cazul celorlalte două parcuri.

Pe timp de noapte, întregul circuit sportiv va fi iluminat, pentru a putea extinde perioada de utilizare în condiții de maximă siguranță, fiind prevăzut cu un sistem cu 496 de corpuri de iluminat tip LED.

De asemenea, spațiul va fi dotat cu un sistem integrat de supraveghere video și conexiune wi-fi la internet.